Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-21 17:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/polisen-om-gangskjutningen-de-som-skots-har-inte-bara-en-ovan/

Sverige

Polisen har kunnat förhöra den skottskadade tonåringen

Morgonen efter dödskjutningen i Biskopsgården var polisen fortfarande kvar på plats. Foto: Lars Näslund

Inga ljuslyktor hade tänts, inga blommor eller minneshälsningar lagts ut.

Förutom polisens avspärrningsband var det enda som på måndagsförmiddagen påminde om den senaste dödliga gängskjutningen i Göteborg skyddspapper till sterila kompresser.

Den ”särskilda händelse” som polisledningen fattade beslut om 32 minuter efter att larmet kommit strax före klockan 18 på söndagskvällen om skottlossning invid en pizzeria i Biskopsgården på Hisingen, var desto mer påtaglig.

En man i 20-årsåldern sköts ihjäl och en man i övre tonåren skadades svårt. Redan på söndagskvällen, när polisen fick klart för sig att offren var väl kända sedan tidigare, gjordes bedömningen att det handlade om ett led i en gängkonflikt.

– Nu gör vi allt vi kan för att den här konflikten inte ska eskalera. Det finns alltid risk för att man vill hämnas. Frågan är vem som gör nästa drag, sa presstalesmannen Christer Fuxborg till DN.

Polisen hade under hela måndagsförmiddagen flera patruller på plats för att hålla avspärrningen under uppsikt och tala med boende i området, som kategoriseras som ”särskilt utsatt”.

Samtidigt övervakade civila poliser inte minst bilar som bedömdes intressanta. DN kunde se hur en yngre kvinna som vid niotiden på måndagsmorgonen klev in i en bil som stått parkerad invid mordplatsen stoppades för en fordonskontroll bara ett par hundra meter därifrån och fick stanna kvar en god stund.

Två andra bilar som stod parkerade invid pizzerian bärgades av polisen sent på söndagskvällen för att undersökas av tekniker. 

Bild 1 av 2 Föraren till en bil som stått parkerad vid mordplatsen stoppades och kontrollerades av polis på morgonen.
Foto: Lars Näslund
Bild 2 av 2 Skyddspapper till sterila kompresser efter behandling av den skadade.
Foto: Lars Näslund

Kommenderingschefen Emelie Kullmyr säger i ett pressmeddelande:

– Vi kraftsamlar samt ser till att ha en uthållighet under de kommande dygnen för att inte tappa fart i mordutredningen.

Apropå fordonskontrollen säger presstalesmannen Christer Fuxborg att man ”stannar allt som rör sig där vi kan fatta misstanke om en möjlig koppling för att hitta något att gå vidare med”.

– Ingen är gripen och vi jobbar på flera olika spår. Vi har tyvärr inget riktigt ögonvittne till själva dådet, det gör att vi behöver hjälp från alla som kan ha sett eller hört något.

Någon konkret bild av motivet till skjutningen har polisen ännu inte, enligt Christer Fuxborg.

– De som sköts har inte bara en ovän. Därför måste vi jobba brett när vi tittar på vilka tidigare händelser som just detta kan vara kopplat till, säger han till DN.

Den man i övre tonåren som skadades allvarligt var på måndagseftermiddagen så pass återställd att polisen kunde prata med honom på sjukhuset. Men det är oklart om det gav någon information som polisen kan använda.

Till GP sa Christer Fuxborg att den skadade tonåringen ”säger dock inte mycket mer än att han inte ville prata med polisen och att han inte vill medverka i någon utredning”.

Under måndagskvällen bekräftade dock presstalespersonen Anna Göransson för DN enbart att förhör hållits.

– Vad som framkommit där går vi inte ut med. 

Christer Fuxborg säger att allmänheten mer generellt hjälper till mer nu än på ett bra tag.

– Jag har där en egen teori: Det har varit förhållandevis lugnt i området en längre period nu, peppar peppar. Då börjar en del bli mer rakryggade och vill hjälpa till. De märker att man då blir av med kriminella från gatorna och området blir lugnare. 

Läskigt, tycker Mohamed Hossein, bovärd hos fastighetsbolaget Willhem, som DN möter vid mordplatsen. Foto: Lars Näslund

Platsen för dådet var på måndagsförmiddagen fortsatt avspärrad. Den man i 20-årsåldern som dog hittades liggande på asfalten framför pizzerian av en förbipasserande. Den andre skjutne mannen, som är i övre tonåren, satt allvarligt skadad uppe på den lilla bergknalle som finns alldeles intill när polis och ambulanspersonal tog hand om honom.

– Fy fan. Det är läskigt, sa Mohamed Hossein, bovärd hos fastighetsbolaget Willhem, när DN talade med honom strax intill mordplatsen.

Han har jobbat i området i snart två år och fick höra om dådet av en kollega som lyssnat på radion på väg till jobbet.

Han säger att han annars upplevt att kvarteren där han rör sig blivit bättre och bättre med tiden. 

På gräsmattan mellan husen står två belysta julgranar.

– De som bor här är jättenöjda. Vi har gjort mycket fint här tillsammans med grannarna, säger Mohamed Hossein.