Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-21 05:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/polisen-om-is-atervandarna-de-flesta-verkar-vara-vanliga-manniskor-med-familj-barn-och-jobb/

Sverige

Polisen om IS-återvändarna: De flesta verkar vara vanliga människor med familj, barn och jobb

Thomas Ahlstrand är vice chefsåklagare vid Riksenheten för internationell och organiserad brottslighet. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

I två år har polisen i området Nordost i Göteborg förhört misstänkta IS-återvändare. Insatsen har lett till att en förundersökning om misstänkta krigsbrott kunnat inledas mot en av personerna. 

– De flesta av dem verkar vara vanliga människor med familj, barn och jobb, säger Tomas Collin, gruppchef för lokalpolisområde Nordost. 

Samtidigt utreds ytterligare ett antal personer på andra håll i landet, rapporterar Ekot.

Polisen i Göteborg har under de senaste åren kontinuerligt fått ta del av Säkerhetspolisens lista över personer som misstänks ha rest eller försökt resa till IS-kontrollerade områden. I området Nordost bestämde sig polisen för att stifta närmare bekantskap med de misstänkta. 

– Om man kollar på gängkriminella i vårt område har vi en ganska god bild av vilka de är. Men de här personerna träffar vi inte när vi är ute och patrullerar. Vi hade väldigt lite info om dem. Därför skapade vi den här insatsen, säger Tomas Collin. 

Enligt honom handlar det om ett 30-tal personer som blivit kallade till förhör för att bland annat diskutera sina kopplingar till terrornätverket IS. De flesta uppges vara i 20-årsåldern och en tredjedel är kvinnor. 

– Om man tar en kopp kaffe eller te med en person, ganska förutsättningslöst, får man en ganska bra bild av deras sinnestillstånd. Det kan vara väldigt värdefullt för oss. Sedan förstår vi också att vi kanske blir grundlurade, de kan mycket väl undanhålla en massa information. Men om alternativet är att inte göra något alls, då är detta mycket bättre, säger Tomas Collin.

Syftet med insatsen var att få en bättre bild av personerna – se om de exempelvis ska utredas för brott eller om de behöver hjälp – och försöka bedöma om de utgör ett hot mot samhället. Förhören har enligt Tomas Collin gett blandade resultat. 

– Vissa uttryckte att de var traumatiserade och mådde dåligt. I några fall kunde vi lotsa dem vidare till psykiatrin. Andra kändes som att de levde ordnade liv. De hade lämnat det där bakom sig och såg framåt. Under några förhör kunde vi se att det är personer som mår dåligt och uttrycker radikala åsikter. All information fördes vidare till Säpo, säger Tomas Collin.

Vad var det som förvånade dig mest under den här insatsen?

– Jag hade kanske inte trott att de skulle sig inställa sig när vi kallade till förhör. Men de allra flesta dök upp. De som inte dök upp åkte vi hem till eller erbjöd en ny tid för. De flesta av dem verkar vara vanliga människor med familj, barn och jobb. 

I ett av fallen ledde förhören till att en förundersökning om krigsbrott kunde väckas. 

– Det var i ett fall som informationen var av den karaktären att vi kände att vi kunde misstänkta att brott mot mänskligheten har begåtts, säger Tomas Collin. 

Förundersökningen är en av omkring tio knutna till personer som återvänt till Sverige från IS och Syrien, som Ekot var först med att rapportera om

Thomas Ahlstrand, som är vice chefsåklagare vid Riksenheten för internationell och organiserad brottslighet, leder några av dem, och misstankarna handlar om krigsbrott och brott mot mänskligheten. 

– Det är flera förundersökningar som är på gång, och vi försöker göra så gott vi kan. Men jag kan inte gå så mycket längre. 

Utredningarna rör personer i olika delar av landet. Det är fortfarande långt kvar innan eventuella åtal kan komma att väckas. 

– Man ska ha låga förväntningar i det här läget. Det är så många bitar i detta. Offer, misstänkta och medskyldiga kan vara spridda över hela världen och det är dessutom särskilda svårigheter att företa utredningsåtgärder på plats i Syrien, säger Thomas Ahlstrand.