Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-20 23:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/polisen-om-nyarsnatten-manga-som-blir-beskjutna-med-raketer/

Sverige

Polisen om nyårsnatten: Många som blir beskjutna med raketer

Det nya året har ringts in. Det inleddes som det gamla avslutades, med nyårsraketer som riktats åt fel håll.

I Trollhättan är en man förd till sjukhus efter att ha påträffats knivhuggen och i Landskrona kastade någon in fyrverkerier i en kyrka. Men på det stora hela var natten, enligt poliser runtom i landet, relativt lugn.

TT Text

En man i 20-årsåldern hittades under nyårsnatten svårt skadad i centrala Trollhättan.

– Vi fick in larmet klockan 01.36 om att man påträffat en man utomhus som är knivhuggen, säger Ann-Christin Löfstrand, vid polisen region Väst till TT.

Ingen är gripen för händelsen. Mannen är förd till Norra Älvsborgs länssjukhus.

– Jag kan inte säga mer än att det är så allvarligt att det rubriceras som försök till mord, säger Löfstrand om skadeläget.

Polisen i region Syd säger att det varit en relativt lugn nyårsnatt.

– Det är ett antal som omhändertagits för berusning. Det är någonting som vi ser nyår efter nyår och det är ungefär samma antal det rör sig om, säger Katarina Rusin som är presstalesperson för polisen region Syd.

Förutom berusning och småbråk hanterade polisen i syd också en fyrverkeriattack mot en kyrka i Landskrona.

– Någon krossade en ruta på en kyrka och kastade in fyrverkeripjäser som orsakade en del förstörelse inne i kyrkan, säger Katarina Rusin.

I Kristianstad, där ungdomsgäng under fyra dagar i rad beskjutit polis med raketer, var nyårsnatten något lugnare än tidigare i veckan.

– Det är betydligt lugnare idag, men vi har varit där flera gånger med personal, säger Andreas Hällefors, inre befäl vid Kristianstadspolisen under natten, till Kristianstadsbladet.

Polisen i Stockholms län fick timmarna före och efter tolvslaget ett 40-tal samtal om fyrverkerier, bland annat sköts raketer inomhus vid Bagarmossens tunnelbanestation.

I Husby omhändertogs två personer efter att poliser beskjutits med nyårsraketer och i Upplands Väsby började en mindre brand i bottenvåningen på ett hus, enligt räddningstjänsten orsakad av en fyrverkeripjäs.

– Det är som man kan förvänta sig ett nyår. Mycket att göra med bråk och fylla, men inget allvarligare, sade Ewa Nilsson vid Stockholmspolisen till TT vid 01.30.

I Borås sköts det raketer mot förbipasserande personer och bilar i stadsdelen Norrby med raketer. När polisen kom till platsen besköts även de.

– Polisen ska ha fått omkring ett 20-tal raketer riktade mot sig när de kom dit. Det slutade med att vi omhändertog en man i 25-årsåldern för störande av den allmänna ordningen, säger Jörgen Lindén, stationsbefäl vid Boråspolisen till Borås Tidning.

I Linköping attackerades en väktare med raketer och stenar av ett ungdomsgäng, skriver Corren. I övrigt är det mest bråk och fylla som dominerar.

– Det har, peppar, peppar varit en ganska bra natt faktiskt. Det har varit lite fylla och bråk, men inget mer, säger Peter Ström, vakthavande befäl vid polisregion Öst till TT klockan 03.45, och får medhåll från Norrbotten.

– Det har varit en normal nyårsnatt. Det är ingenting som sticker ut, säger Stefan Andersson, RLC-befäl i Polisregion Nord.

Och likadant låter det i Uppsala:

– Vi har haft en del att göra, och många samtal om fyrverkerier. Men inget som sticker ut från fylla och bråk, säger Joel Manner, RLC-befäl vid polisregion Mitt till TT klockan 04.