Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Polisen om ”Vev” – ”ingen ny trend”

Foto: Erik Nylander / TT

Ungdomar filmar när de slår folk oprovocerat och delar sedan filmklippen av det på sociala medier. Polisen menar att detta inte är någon ny "trend".

– ”Happy slapping” har vi sett under en längre tid, säger Anders Ahlqvist på polisen.

Uttrycket ”Happy slapping” kommer ursprungligen från Storbritannien, och innebär att personer slår andra människor samtidigt som händelsen filmas – vanligtvis med kameran på en mobiltelefon. Fenomenet ska ursprungligen ha innefatta slag eller smällar mot ansiktet, men även fall av mord och sexuella övergrepp har nämnts som ”Happy slapping”.

Brittiska medier har tidigare rapporterat om mer extrema fall av fenomenet. Bland annat skrev The Guardian år 2005 om ett fall där ett gäng ungdomar slagit och sparkat ihjäl en person, samtidigt som de filmade allt. Den yngsta av gärningsmännen ska då ha varit en 15 årig flicka.

Det våldsamma fenomenet har börjat kallas ”Vev” i Sverige, och filmklippen av misshandel ska spridas i slutna grupper på sociala medier. Polisen anser inte att detta är en ny trend, och menar att det inte funnits någon drastisk ökning av fall under den senaste tiden.

– Det här är saker som vi sett kan gå upp och ner. När vissa fall får mycket uppmärksamhet i medier så brukar ibland folk kunna ta efter, säger Ander Ahlqvist, verksamhetsspecialist vid polisens nationella It-brottscentrum.

Det är svårt att föra statistik över fall av ”happy slapping” – eller ”vev” – då brottsrubriceringen är själva övergreppet, exempelvis misshandel eller grov misshandel. Polisen håller ändå fast vid att det inte visat sig vara någon uppåtstigande ”trend”.

– Vi har inte sett att det ska ha skett någon märkbar ökning under den senaste tiden, säger Anders Ahlqvist.

– Det här är saker som vi sett kan gå upp och ner. När vissa fall får mycket uppmärksamhet så brukar ibland folk kunna ta efter.

De videos som rapporterats om i Sverige visar hur dessa fall av misshandel sker både i skolkorridorer och på allmänna plaster som tunnelbanan. Ungdomar ska oprovocerat ha slagit vad som tycks vara andra elever och slumpmässiga människor på offentliga platser.

Vid fallet i Storbritannien år 2005 kom det fram att gänget som slagit och sparkat mannen till döds även utfört flera våldsräder av liknande slag under flera månaders tid. En kille i gänget ska under rättegången ha sagt att det var den 15-åriga flickan som låg bakom deras beteende.

”Hon ville filma det på sin mobiltelefon – folk som blev nedslagna”, sa han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.