Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Polisen oroas av alla avhopp

Foto: Daniel Nilsson

Polisen tappar rekordmånga anställda och de nyutbildade räckte i fjol inte för att täta hålen. Flera drabbade områden får inga förstärkningar alls. För att ändå ge sken av ökad närvaro förs resurser på papperet över till lokalpolisen, enligt DN:s källor.

Aldrig tidigare har så många poliser slutat som under fjolåret. 832 anställda lämnade in sina polislegitimationer och i förekommande fall tjänstevapen. Samtidigt stannade antalet nyutbildade polisaspiranter på 646.

Nettoförlusten om 186 poliser gjorde att antalet anställda i december åter understeg den länge symboliskt viktiga siffran 20 000.

– Vi ser allvarligt på alla siffror och håller koll på utvecklingen månad för månad, säger polisens personaldirektör Kajsa Möller.

Foto: Hannes HolmströmFoto: Hannes Holmström

I år har uppsägningarna fortsatt i samma höga takt och ytterligare 144 har lämnat under januari och februari. På rikspolischefens kansli växer oron för fortsatta avhopp.

– Men än är det ingen panik och vi är inte där att vi inte klarar vårt uppdrag. Personalomsättningen är också väsentligt lägre än inom andra myndigheter, säger Möller.

Polisförbundets ordförande Lena Nitz reagerar på denna beskrivning.

– Det är naivt och nonchalant. Vi har redan polisbrist över hela Sverige och det är nödvändigt att vidta akuta åtgärder, säger hon.

Majoriteten av dem som försvann i fjol, 557 personer, gick efter att de fyll 60 år. Och detta är något som sker allt tidigare, visar DN:s genomgång. Dubbelt så många valde under 2015 att pensionera sig före 65 års ålder jämfört med 2010.

Den största förändringen är annars ökade avhopp bland poliser som är yngre än 40 år. Under förra året sade 121 anställda i denna kategori upp sig jämfört med 33 fem år tidigare. Motsvarande siffra för polisanställda mellan 40 och 60 år var i fjol 154, vilket kan jämföras med 103 år 2010. I den här gruppen återfinns ofta de som hunnit bli kommissarier och genomgått olika typer av specialutbildningar.

– Det tar lång tid att utbilda en polis, men ännu längre att få fram en erfaren och skicklig polis. Det som krävs är att uppvärdera polisyrket och förändra personalpolitiken så att inte fler flyr och helst också få tillbaka dem som redan lämnat, säger Lena Nitz och pekar ut lönen som den viktigaste faktorn.

Polisförbundet har krävt kraftiga påslag, men förhandlingarna har gått i stå och ett nytt bud från arbetsgivaren väntas först i maj.

Personaldirektör Kajsa Möller pratar hellre om annat än pengar.

– Vi måste lyssna till varför man överväger att lämna oss, så att vi kan fortsätta utvecklas som en attraktiv arbetsgivare. Det sker också en hel del konkreta satsningar – bland annat ytterligare en klass på polisutbildningen och anställning av fler civila brottsutredare, vilket kommer att frigöra polisresurser till kärnverksamheten, säger hon.

• Läs mer: John gick till juristbyrå – fick rejält lönelyft

I dagarna har Kajsa Möller och hennes kollegor beslutat om de resursförstärkningar som nu sker. 345 polisassistenter ska i sommar placeras vid landets sju regioner. Region Syd får störst tillskott, 109 poliser, medan Stockholmsregionen får 76 och Region Väst 61. Övriga fyra regioner (Bergslagen, Öst, Mitt och Nord) får dela på 99 poliser.

– Det gör sammantaget att vi blir över 20 000 poliser, säger Kajsa Möller.

Men inom regionerna är resurstillskotten i vissa fall ojämnt fördelade. I Region Syd blir exempelvis såväl Nordvästra Skåne som Sydöstra Götaland helt utan nya poliser. Det sistnämnda polisområdet, som består av stora delar av Kronoberg, Kalmar och Blekinge län, tappade i fjol 29 poliser.

– Det är ett tufft beslut för mig. Visst hade det behövts en ganska stor mängd nya poliser även här, säger polisområdeschef Patrik Oldin.

Också Halland och Värmland, som tillsammans förlorade 14 poliser under 2015, tvingas klara sig utan förstärkningar.

– Det är ett jätteproblem för Värmlands del och utan nya poliser får medborgarna inte den service de ska ha. Vi har långa avstånd att köra, hårt tryck från ordningsstörningar på flyktingboenden och en storstadsrelaterad brottslighet med vapen och narkotika på grund av närheten till Oslo, säger kommissarie Peter Sjösten, som fram till i fjol var lokalpolischef i Arvika.

 

Jag hoppade av chefsjobbet för att jag inte tror på den omorganisation som just nu sker. Dyker det upp ett jobb utanför myndigheten tvekar jag inte att säga upp mig.

 

Numera jobbar han med inre verksamhet på polishuset i Karlstad.

– Jag hoppade av chefsjobbet för att jag inte tror på den omorganisation som just nu sker. Dyker det upp ett jobb utanför myndigheten tvekar jag inte att säga upp mig.

I Peter Sjöstens ögon har det uppstått en växande klyfta mellan ledningens mål om en alltmer närvarande polis och de förutsättningar personalen ges. Bilden återkommer i DN:s samtal med poliser runtom i landet.

– Kärnverksamheten blöder medan administrationen växer, tvärtemot vad som var tänkt. I mitt område har vi på några år gått ner från över 40 till 20 poliser i yttre tjänst. I princip alla vill göra ett bra jobb men är kraven orimliga går det inte.

Så säger en annan kommissarie som fram till i fjol arbetade som operativ chef på en ort i Mellansverige. Nu tillhör han dem som tagit tjänstledigt för ett jobb utanför myndigheten.

– I stället för att komma närmare medborgarna har man börjat trolla med statistiken. Numera räknar man in arrestvakter, receptionspersonal, inre befäl och till med personal som hanterar beslagtaget gods till den yttre verksamheten. Det är ett hyckleri utan dess like, fortsätter polismannen.

Polisförbundet säger sig känna igen beskrivningen.

– Absolut. I min region ser vi hur till exempel garagepersonal och hundförare numera påstås jobba lokalt, trots att de de facto inte gör det, säger Sophia Willander, fackordförande i Region Syd.

– Här i Region Öst som på andra ställen har den regionala trafikpolisen förts ner till lokal nivå, säger hennes fackkollega Martin Ulvenhag i Norrköping.

Polisens personaldirektör Kajsa Möller tillbakavisar alla påståenden om sifferfusk.

– Vi ska bli fler inom lokalpolisområdena, det är det som gäller, och det kommer vi inte att bli om vi ägnar oss åt italiensk bokföring, säger hon.

Foto:

Fakta. Eliasson vill anställa fler
Rikspolischef Dan Eliasson
  • Inför valet 2006 lovade alliansen att antalet poliser skulle öka från cirka 17 500 till 20 000. Målet nåddes efter en stor utbildningssatsning 2010.
  • Den nuvarande S- och MP-regeringen släppte i höstas detta krav. Sedan dess har rikspolischef Dan Eliasson begärt ökade anslag för att anställa cirka 2 500 fler poliser till och med år 2020.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.