Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Polisen: Positivt med fler anmälningar

Foto: Izabelle Nordfjell

Årets sommarfestivaler har hittills präglats av många sexuella ofredanden och våldtäkter mot unga kvinnor. Detta trots att både festivalarrangörer och polisen har utökat säkerhetsarbetet. Men fler fall behöver inte vara dåligt, anser Nina Rung, talesperson för polisens kampanj #tafsainte.

Sedan debatten om sexuella ofredanden i offentliga miljöer tog fart i år när DN avslöjade hur polisen undanhållit information om övergrepp på musikfestivalen We are Sthlm - har många fler anmälningar om sexuella ofredanden på festivaler rullat in till polisen i år.

– Det kan ses som positivt om det innebär att fler fått ökad förståelse för brottet, säger Nina Rung, utredare för våld och sexualiserat våld mot barn, vid Stockholmspolisen.

Hon är också talesperson för polisens kampanj #tafsainte som är en del av myndighetens arbete mot sexuella ofredanden i sommar och ett sätt att uppmärksamma problematiken.

– När vi gjort satsningar mot olika brott så har anmälningarna ökat. Vi tror det beror på att det uppmärksammas, vilket leder till att folk förstå att de utsatts för ett brott och anmäler. Vissa vet ibland inte ens att de har blivit utsatta för sexuella övergrepp, säger hon.

Varför tror du fler anmäler i år?

– Jag har svårt att se att antalet sexuella ofredanden och våldtäkter skulle ha öka så mycket från ett år till ett annat, eftersom det inte är ett nytt problem. Så min väldigt försiktiga slutsats, då kampanjen endast pågått i ett par dagar, är att anmälningarna ökat på grund av den, men även att brottet i sig fått stort utrymme i samhällsdebatten, säger Rung.

Läs också: Poliskampanj mot ofredanden får kritik

Kampanjen har dock mött en del kritik. Vissa menar att plastarmbanden som polisen delar ut med det tryckta budskapet fokuserar på offren och inte på förövarna.

– För oss känns det som att man är tillbaka tjugo år i tiden med olika former av symbolhandlingar för att uppmärksamma brott, säger Magnus Lindgren, generalsekreterare för stiftelsen Tryggare Sverige.

Lindgren har själv arbetat som polis och tycker att myndigheten i ställe borde fokusera på ”viktigare” insatser. Han föreslår att fler övervakningskameror installeras och att besökare registreras med bild innan de får komma in på festivalområdet. Stiftelsen kommer nu starta en motkampanj:

– För att visa hur löjligt detta är har vi lanserat ett pannband och tumvantar där det står ”kåt”.

Men Nina Rung håller inte med och tycker att den gör skillnad.

– Vi gör detta för att väcka uppmärksamhet om att personer, främst kvinnor, utsätts för sexuella ofredande, så att fler slutar och förstår att det är fel. Det är inte det enda polisen gör förstås, men en viktig del för att väcka diskussion och förståelse.

Läs också: ”Antalet anmälningar kommer att öka”

Även festivalarrangörer har utvecklat sitt säkerhetsarbete inför sommaren. We are Sthlm kommer att sätta in övervakningskameror och Luger som anordnar Way out west har tillsammans med Social resursförvaltning och polisen i Göteborg bestämt att personal ska utbildas.

– Även om vi har varit rätt förskonade från sexuella ofredanden och våldtäkter så kommer vi att utbilda i stort sett all personal som arbetar under festivalen i sommar. Detta för att de ska få större kunskap om sexualbrott och hur de ska agera om något inträffar, säger Patrick Fredriksson som arbetar på Luger.

Han anser att fler än polisen har ett ansvar att se till att besökare känner sig trygga under en festival.

– Alla måste ta ett ansvar för att kvinnor ska känna sig trygga i samhället, och därför måste man sätta ner foten och gemensamt ta krafttag för att stoppa övergreppen, säger han.

Ser du ett övergrepp – det här kan du göra

• Ropa stopp och försök att avbryta övergreppet. 

• Kontakta polisen eller en ordningsvakt på plats.

• Filma övergreppet eller ta ett foto (bara om ni är fler så att en kan ingripa). 

• Hjälp personen från publikmassan och med att anmäla händelsen. 

• Håll fast den misstänkte till att polis är på plats, med stöd av ensvarsgripande. Det innebär att en privatperson kan ingripa om en person tas på bar gärning och brottet den utför kan leda till fängelsestraff.

Källa: Nina Rung, utredare för våld och sexualiserat våld mot barn, vid Stockholmspolisen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.