Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Polisen rustade för högerextrema i Umeå

Polisen i Västerbotten satte under söndagen in extrapersonal sedan man fått uppgift om att flera högerextrema personer befann sig i länet. ”Med tanke på det som har hänt i Stockholm så ville vi vara på den säkra sidan”, säger jourhavande förundersökningsledare Mona Andersson.

Beslutet om att sätta in extrapersonal för att öka antalet poliser på gatorna togs i lördags. Under söndagen syntes därför ett större antal poliser med västar på Umeås gator.

Enligt jourhavande förundersökningsledare, Mona Andersson, hade man satt in extra personal i yttre tjänst sedan man fått uppgift om att det skulle finnas högerextrema personer i Umeåområdet.

– Eftersom vi inte ville belasta den ordinarie verksamheten så sattes extrapersonal in för att arbeta med informationsinhämtning och för att öka synligheten på stan, ifall det skulle inträffa något, säger Mona Andersson.

– Med tanke på det som har hänt i Stockholm vill vi vara på den säkra sidan och att allmänheten ska kunna känna sig trygg ifall det skulle bli någon form av våldsam manifestation.

Insatsen avslutades under eftermiddagen men flera vittnen såg därefter hur poliser verkade söka efter någon eller några personer i Umeå. Sökandet väckte uppseende sedan ögonvittnen ska ha sett poliser med dragna vapen.

Polisinsatsen i Umeå genomfördes i bland annat shoppinggallerian Utopia och på varuhuset Åhléns, skriver Västerbottens-Kuriren.

Vakthavande befäl vid polisen i Västerbotten, Dan Andersson, säger till DN att det rör sig om ett rent rutinärende och vill inte säga om sökandet hade något samband med tipset om de högerextrema personerna:

– Vi söker efter människor som vi vill ha tag på nästan varje dag och det kan inte vara någon sensation att den svenska polisen som arbetar i yttre tjänst är beväpnad, säger han.

Så ni har inte satt in några speciella poliser eller använt vapen utöver standardutrustningen i sökandet?

– Nej, det har vi inte. Och sökandet efter de här personerna höll på under någon eller några timmar i eftermiddags men är avblåst nu eftersom vi har fått andra saker att ta hand om.

Är detta ett riksärende eller är det lokalt?

– Det är lokala förmågor vi söker efter.

Också Mona Andersson bekräftar att insatsen i Umeå är avslutad:

– Det finns inga misstänkta och någon förundersökning om brott har inte inletts.

Kommer insatsen att fortsätta?

– Nej, den är avslutad.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.