Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Polisen sågas i intern enkät

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Polisens kommunikatörer har uselt förtroende för sina chefer, visar en färsk undersökning som DN tagit del av. Samtidigt utreds kommunikationsdirektör Unni Jerndal av justitieombudsmannen efter misstankar om att hon försökt tysta medarbetare.

Polismyndighetens snabbt växande kommunikationsavdelning har på senare tid hamnat i fokus efter larm om stress, utbrändhet och sjukskrivningar. Personal har också uttryckt kritik mot den nya informationspolicy som säger att all information som lämnas till massmedia ska vara ägnad att bidra till ett ökat förtroende för myndigheten.

Nu kommer ännu ett tecken på att arbetet gnisslar rejält. En enkätundersökning som besvarats av 149 anställda vittnar om utbrett missnöje och lågt förtroende för ledningen.

Ledningens mål var att 80 procent av de anställda skulle uppleva ett förbättrat samarbete efter det att polisen ifjol blev en gemensam myndighet. Men knappt hälften av medarbetarna instämmer i denna uppfattning, då de besvarat frågor utifrån fyra olika indikatorer.

”De fyra indikatorerna är långt ifrån uppfyllda”, heter det i undersökningens sammanfattning.

Enkäten blottlägger omfattande intern kritik mot kommunikationsavdelningens ledarskap. Endast 45 procent av medarbetarna anser att "enhetschefen skapar goda förutsättningar för ett bra samarbete".

”Enhetschefen är inte närvarande och när hon är det sprider hon rädsla, osäkerhet och dålig stämning på grund av hur hon har hanterat vissa medarbetare”, skriver en av de tillfrågade i enkätens öppna svarsdel.

Kommunikationsavdelningens chefer håller av allt döma inte med om kritiken. Enligt enkäten anser samtliga 17 sjutton intervjuade chefspersoner att de bidrar till ett bra samarbete.

Bristande struktur och låg kompetens återkommer också i de omdömen som refereras i undersökningen. En medarbetare dömer ut kommunikationsavdelningens förmåga att kommunicera internt som ”bedrövlig”.

”Det är så fruktansvärt rörigt och dåligt organiserat. Extremt otydlig ledning på alla nivåer. En försiktig beskrivning är 'rent kaos'”, skriver den anställde.

Under onsdagen blev det känt att justitieombudsmannen nu har inlett en utredning mot kommunikationsavdelningens högsta chef Unni Jerndal. En anmälare vill få prövat om Jerndal gjort sig skyldig till regelbrott då hon i mejl uttryckt missnöje med att personal lämnat uppgifter till Aftonbladet.

”Som offentliganställd chef får hon inte på något sätt försöka hindra medarbetare från att kontakta media, eller uttrycka sig på ett sådant sätt att dessa medarbetare kan skrämmas från att använda sin grundlagsskyddade meddelarfrihet”, skriver anmälaren.

Det aktuella fallet rörde nedlagda misstankar om barnpornografibrott, riktade mot en av kommunikationsavdelningens tidigare chefer. Enligt Aftonbladet ska chefen ha övertalats att sluta utan att det verkliga skälet framkommit. JO har nu begärt att berörda befattningshavare inom polisen yttrar sig senast den 11 april.

DN lyckades under onsdagen inte nå Unni Jerndal, som sedan en tid är sjukskriven. Tillförordnade kommunikationsdirektören Birgitta Dunér hälsar emellertid att Jerndal ”välkomnar JO:s prövning”.

– För oss inom polisen råder det ingen tvekan om att meddelarfriheten gäller alla offentliganställda. Den är en grundbult i ett demokratiskt samhälle, säger Dunér till DN.

När det gäller enkäten försäkrar Birgitta Dunér att ledningen tar resultatet på stort allvar.

– Det som bekymrar oss är naturligtvis att medarbetarna upplever att man befinner sig i ett slags kaos. Vi är mitt i en omorganisation och det har varit en arbetsam situation för oss alla, så kanske har målen varit för högt ställda, säger hon.

Några ändringar i ledningens sammansättning är inte aktuella, enligt Birgitta Dunér. Däremot ska en plan nu utarbetas för hur arbetsmiljön kan förbättras.

– Vi har lagt upp ett dialogprogram där varje chef tar upp enkätresultaten med sina medarbetare. Det ska mynna ut i en handlingsplan som ska vara klar i mars.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.