Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-09 04:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/polisen-saknar-kapacitet-for-distansarbete/

Sverige

Polisen saknar kapacitet för distansarbete

Foto: Hasse Holmberg/TT

Polisen tar höjd för ett stort personalbortfall med anledning av coronapandemin.
Men it-kapaciteten räcker inte för alla som beräknas behöva jobba hemifrån.

– Belastningen på it-system och annat möjliggör inte att alla kan jobba hemifrån i dag, säger Per Engström, nationell kommenderingschef.

Folkhälsomyndigheten har uppmanat alla stockholmare som kan, att jobba hemifrån. För en del myndighetsanställda är det omöjligt, till exempel för poliser i yttre tjänst. Men även om många polisanställda skulle kunna utföra sina arbetsuppgifter på distans så saknar polisen tillräcklig it-kapacitet. 

– Belastningen på it-system gör att inte alla kan jobba hemifrån i dag, säger Per Engström, nationell kommenderingschef för polisens särskilda insats med anledning av coronaviruset. 

Arbetsgivaren har successivt höjt kapaciteten de senaste veckorna genom utökade abonnemang och uppmanar de anställda att jobba offline när de har möjlighet. 

– Vi märker ibland att vi har störningar men vi har blivit lovade att det är ett övergående problem, säger han. 

DN har tagit del av ett internt mejl som skickades ut till anställda vid polisens nationella it-avdelning, efter förra veckans rekommendation om hemmajobb från Folkhälsomyndigheten. 

I mejlet uppges att it-chefens tidigare beslut om att it-personalen inte får jobba hemifrån kvarstår, trots rekommendationen. ”Begäran om att få arbeta hemifrån, eller från annan plats utanför polisens lokaler, på grund av oro för smitta kommer inte att medges”, står i mejlet, där det understryks att undantag bara kommer att ges vid ”synnerliga skäl”.

En källa inifrån it-avdelningen beskriver att man internt sedan länge har efterfrågat ett säkert och utbyggt vpn-system som krävs för distansuppkoppling, som skulle tillåta personal att arbeta hemifrån.

– Men det har man inte tagit tag i, och nu är lösningen att förbjuda alla att jobba hemifrån. Problemet är att it-avdelningen består av en rad nyckelpersoner, som nu tvingas jobba tillsammans. De riskerar att smitta varandra, och om flera blir sjuka samtidigt riskeras stora störningar i polisens it-system. Jag tycker det är oetiskt och läskigt, säger källan.

Enligt kommenderingschefen Per Engström ska polisanställda som är friska och utan symtom komma till jobbet.

– Vi prioriterar riskgrupper. Vi går efter hälsodefinitionerna eller om någon har en infektionskänslig anhörig så får de vara hemma, säger han. 

Han säger att man spritt ut så kallade nyckelkategorier på arbetsplatsen så att de inte ska riskera att smitta varandra. 

– Budskapet att alla som kan ska jobba hemifrån fungerade inte förra veckan, därför drog vi i bromsen. På lång sikt är det inte bra att isolera sig från sin arbetsplats och vi kan heller inte jobba med alla funktioner hemifrån. Vissa system fungerar inte på distans, man måste sitta innanför brandväggen, säger Engström.

DN har uppgifter om intern kritik mot bristande it-kapacitet. Är det en bild du delar? 

– Den är lite självförvållad eftersom många gick hem och började jobba hemifrån utan att vi hade hunnit få upp kapaciteten tillräckligt mycket, säger han.

Enligt Engström har dock polismyndigheten inte haft tillräcklig beredskap inför en pandemi. Det fanns till exempel ingen nationell pandemiplan för några veckor sedan. 

– Vi har pratat om det här sen ett och ett halvt år tillbaka när vi började arbetet med civilt försvar och krisberedskap. Men det är lite samma i hela samhället. Man sätter inte fart förrän det börjar bli allvar och då kan det vara försent i vissa lägen. Tack och lov har vi lyckats få igång våra planer och förloppet är ändå hyfsat långsamt för vår del just nu, säger han.

Tomas Landeström, chef över it-avdelningen på polisen, har avböjt intervju.

DN har också ställt frågan till en rad andra större myndigheter, bland andra Skatteverket och Försäkringskassan, om deras kapacitet att arbeta hemifrån. Försäkringskassan anser att man sedan tidigare har väl upparbetade rutiner för att klara även omfattande distansarbete. 

– Medarbetare på Stockholmskontoren ska, om de kan, jobba hemifrån. Ett undantag gäller för medarbetare vars uppgifter inte kan eller får utföras på distans, säger Jacob Lagercrantz, pressekreterare på Försäkringskassan. 

Eftersom Skatteverkets kontor är spridda över landet är medarbetarna vana vid att arbeta på distans, enligt pressavdelningen. Sedan den 17 mars ska anställda i Stockholmsområdet som kan jobba hemifrån göra det, samma gäller för Göteborg och Malmö från den 23 mars. I övriga landet arbetar anställda på kontoret. Vissa yrkeskategorier – de som jobbar med sekretess, teknik eller bemötande – måste dock närvara på arbetsplatsen även framöver.