Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Polisen ska bli mer lokal

Svensk polis delar upp Sverige i ett hundratal lokala områden. Medborgarna i varje område ska veta vad polisen satsar på just där. Det har regeringens särskilde utredare Thomas Rolén beslutat i dag, torsdag.

– Syftet är att få mer effektivitet och kvalitet i polisarbetet. Polisen ska komma närmare medborgarna, säger Thomas Rolén till DN.

Han kallas för särskild utredare, men har fått regeringens makt att besluta hur polisen ska organiseras i framtiden. Så dagens organisation är inte ett förslag, det ska genomföras den 1 januari 2015, då den nya polisorganisationen börjar gälla.

Än så länge är inte hela organisationen klar på detaljnivå, men hela Sverige ska delas upp i lokalpolisområden. Varje område ska ha mellan 50 och 180 i personalen och fungera dygnet runt. Huvuduppgiften blir att förebygga och bekämpa brott.

Eftersom förutsättningarna är olika mellan exempelvis förorten Husby och Arvidsjaur i Norrbottens inland ska polisen i varje område utforma lokala så kallade medborgarlöften i samarbete med medborgarna. Tanken är att medborgarna ska veta vad polisen prioriterar i deras område.

Redan tidigare har Thomas Rolén och den så kallade genomförandekommittén beslutat att svensk polis ska delas upp i sju regioner, och cirka 35 polisområden. Under dessa ska alltså finnas lokalpolisområdena som ska arbeta närmast medborgarna.

I dag är polisen i Sverige organiserad i 21 olika myndigheter i varje län. Omorganisationen, som ska börja gälla den 1 januari 2015, innebär därför en jättelik förändring av arbetet inom polisen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.