Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Polisen släpper asylbrottssiffror

Foto: TT

En dryg procent av alla anmälningar till polisen kan kopplas till brott där flyktingar är misstänkta eller brottsoffer. Vanligast är misshandel och hot som kopplas till bråk på asylboenden, visar polisens tidigare hemliga statistik.

– Det är många människor på en liten yta. Då uppstår det friktioner ibland, säger Stefan Hector, kommenderingschef för polisens Alma-projekt.

Det är i Almaprojektet som polisen har organiserat arbetet med den stora mängd flyktingar som har kommit till Sverige.

I en rapport som publicerades på fredagen har polisen tittat närmare på många anmälningar om brott och även andra polisinsatser som kan kopplas till flyktingar. Uppgifterna har tidigare varit belagda med sekretess.

Totalt har polisen hittat 3.287 anmälda brott kopplade till asylsökande och ensamkommande barn. Under samma mätperiod, 11 november 2015 till och med 31 januari 2016, gjordes totalt 245.726 anmälningar i polisens RAR-register. Eftersom det där också finns andra sorters anmälningar så går det inte att dra några exakta slutsatser om andel brottsanmälningar.

Under mätperioden fanns ungefär 180.000 asylsökande och ensamkommande barn som väntade på besked av Migrationsverket.

I 2.368 anmälningar var asylsökande registrerade som brottsmisstänkta och i 1.722 som brottsoffer. Nästan 55 procent gällde brott på asylboenden. Vanligast var misshandel och hot i samband med bråk mellan de boende.

Stefan Hector kallar bråken för normala friktioner mellan människor som bor trångt.

– I ett fåtal fall handlar det om etniska och religiösa motsättningar, säger han.

I ett litet antal fall, 222 anmälningar, är det personalen som har blivit utsatt, oftast för hot och ofredanden. Det grövsta gäller ett mord på en 22-årig kvinna som arbetade på ett hem för ensamkommande barn.

Sexualbrotten har fått stor uppmärksamhet, men står för en liten del av brottsanmälningarna, knappt 3 procent. I 68 fall handlar det om misstankar mot asylsökande och i 49 fall är de själva offer.

DN har tidigare berättat om polisens Alma-satsning för att hantera den stora mängden asylsökanden. Under en period sattes en särskild kod, 291, på anmälningar i RAR och så kallade händelser i polisens så kallade Storm-register.

DN har redan tidigare kunnat berätta att asylsökande och ensamkommande står för en liten andel av det totala antalet ärenden i polisens register.

Bråk, hot och skadegörelse på asylboenden är det vanligaste problemet. Däremot är det en förhållandevis liten andel där utomstående har gått till angrepp mot asylboenden. Totalt handlar det om 159 sådana fall oftast hot och skadegörelse.

På fredagen avslutades det särskilda Almaprojektet. Hädanefter ska arbetet med flyktingar skötas i den normala polisiära organisationen, berättar Stefan Hector.

– Vi låter regionerna sköta det här hädanefter, säger han.

Han betonar att det är svårt att dra några exakta slutsatser av siffrorna. Det finns flera felkällor, exempelvis att de som tar upp anmälningar kodar de felaktigt.

– Vi ser det som en indikator. Men det ger inte hela bilden. Vi kommer ändå att fortsätta koda ärenden. Det är bättre att få någon bild, även om den inte är perfekt, säger han.

Läs mer.Kod 291

Fakta:Relationskod 291

  • Händelserapporter (HR) har öronmärkts med relationskod 291 i polisens ledningssystem Storm när patruller gjort något som de själva, eller operatören vid ledningscentralen, tolkat som att det haft koppling till den nationella särskilda händelsen Alma.
  • Högst andel registreringar av R291 under den analyserade perioden (15 november 2015 till 31 januari 2016) gäller bevakning (19 procent), följt av kontroll av person/fordon (15 procent), misshandel (12 procent) och bråk (knappt 10 procent).
  • Totalt gjordes närmare 4.000 registreringar med R291 under perioden, vilket innebär en procent av det totala antalet upprättade HR i polisens ledningssystem.
  • Andelen upprättade HR säger inget om polisens tidsåtgång.
  • HR upprättas för en mängd händelser som inte utgör brott.
  • Det totala antalet HR med relationskod 291 under tiden Alma-insatsen pågått är 5.645.
  • Registreringarna har bara gjorts i mån av tid. Samtal i kö på larmnumret 112 samt anrop från polispatruller har haft högre prioritet.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.