Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Polisen slog till direkt – tre i förhör

Grafik: Johan Andersson
I den största utredningen i modern tid ska polisen nu gå till botten med Malmömorden. I går gjordes ett betydelsefullt tillslag och tre personer togs in till förhör. Samtidigt får Skånepolisen bottenbetyg för att de löser för få våldsbrott.

I tisdags inträffade ytterligare en dödsskjutning i Malmö, det åttonde fallet i staden sedan maj förra året.

På torsdagen höll polisen en presskonferens där man berättade att en man hämtades i går in till förhör om sprängattentatet mot polisens lokaler i Malmö. Han släpptes dock senare, uppger TT.

– Alla våra kollegor är frustrerade över det här, de vill inget hellre än att lösa de här morden, säger Henrik Stiernblad, operativ chef för polisområde Malmö, till TT.

Han kommenterar sprängattentatet så här:

– Jag ser det som en fruktansvärd attack mot hela samhället.

I övrigt hade polisen inget nytt att rapportera kring utredningen.

DN kunde i dagens papperstidning berätta om att tre personer tagit in till förhör. 

– Vi har gjort framgångsrika tillslag i dag (läs: i går) där vi har tagit väldigt intressanta individer, som vi har utredningar på. I vår kamp mot den kriminella världen så är det för oss viktiga personer, säger Ulf Sempert, polismästare i Malmö, till DN.

Stefan Sintéus, chef på länskriminalen, säger att personerna togs in på bedrägerimisstankar:
– I alla de här åtta morden är det ex antal personer som vi på ett eller annat sätt är intresserade av att tala med. Och om de personerna har misstankar liggande om viss brottslighet hos oss, öppet ärende som vi säger, så tar vi dem på det. Vi kan inte ta in personerna och prata allmänt med dem om vissa grejer, utan då tar vi dem på de öppna ärendena som finns.

– Om vi tar ett enskilt mord så har en person skjutit en annan person, men för att klarlägga hur ett visst ärende håller samman är vi intresserade av många olika personer. Basen är naturligtvis de åtta morden. Det är där vi har fokus. Vi är intresserade av flera hundra personer, men flera hundra kan inte vara mördare. Då är det vår ingång att ta fram den eventuella brottslighet som de har i dessa brott.

Kontrollerar ni om dessa personer, som förhördes i går, har anknytning till morden?

– Totalt ingår allt vi gör här nu i denna operation, har anknytning till morden, men därmed inte sagt att det är i ett visst mord. Vi kartlägger personerna utifrån vad man är misstänkt för brott. Allting syftar till att få hål på de här åtta morden.

Polisen rustar för att stoppa våldsutvecklingen i Malmö. I går, onsdag, fick man ytterligare förstärkning och nu arbetar närmare 200 poliser med att lösa morden. Detta gör utredningen till den största i modern tid – till och med större än vid Palmemordet, sett till resurser som användes direkt efter händelsen.

– Jag kan för närvarande inte komma på att vi haft en större utredning i Sverige under så koncentrerad tid, säger rikskriminalchefen Klas Friberg.

Rikskriminalpolisen och ett antal länspolismyndigheter bistår de aktuella utredningarna med ett 70-tal medarbetare. Man arbetar för att störa personer kopplade till den organiserade brottsligheten.

– Vi fokuserar på att göra många aktiva insatser i den kriminella miljön. Vi gör många husrannsakningar och kontroller av personer och bilar, säger Börje Sjöholm, operativ chef på länskriminalen i Skåne.

Projektet ”Fokus Malmö” utgår från en lista som ständigt uppdateras över personer inom den organiserade brottsligheten. Så fort polisen får syn på någon på listan ska de stoppas och kontrolleras.

– Det ska vara så obekvämt att vara kriminell i Malmö att man inte är det, säger Ulf Sempert.

Han menar att de ökade resurserna ger polisen möjlighet att även satsa på att försöka stoppa försäljningen av smuggelcigarretter och smuggelsprit.

– Det ska inte vara så att butiker säljer smuggelgods bakom skynket. Det låter futtigt men det är den del av det som göder den organiserade brottsligheten – därför kommer det att slå väldigt brett, säger Börje Sjöholm.

Enligt Sempert är det i uthålligheten som man tidigare stupat på.

– Vi har kastat oss över ett fenomen, löst det för dagen och sedan har vi varit tvungna att prioritera annat.

I dag har samtliga länspolismästare ett möte om situationen i Malmö. De ska ta upp frågan om långsiktiga förstärkningar till polismyndigheten i Skåne, vilket är nödvändigt enligt rikspolischefen Bengt Svenson.

– Vi måste komma till rätta med sjukdomen. Jag menar att morden till viss del är ett symtom på det som är underliggande. Det finns en kriminalitet och kriminella gäng som arbetar i Malmö. Vi måste långsiktigt slå sönder dessa brottsnät, säger han till DN.

Enligt Rikspolisstyrelsen (RPS) var Skånepolisen sämst i landet på att lämna över våldsbrott till åklagare år 2010, i förhållande till antalet anmälningar. Andelen brott som klaras upp är dessutom bland de lägsta i Sverige.

Ändå lägger Skånepolisen ned alltmer resurser på att lösa våldsbrott, vilket RPS kommenterar så här i sin senaste tertialrapport: ”Detta kan indikera en minskad och låg produktivitet.”

– Vi begär att saker och ting ska förbättras hela tiden av Skånepolisen. Analysen av deras tillkortakommanden i den frågan måste de själva göra. Att Skåne generellt sätt har en låg uppklarningsprocent är ett bekymmer, säger Bengt Svensson.

Malmös kommunalråd Ilmar Reepalu (S) riktade i går på nytt skarp kritik mot att regeringen inte tar situationen i Malmö på allvar. Han har bland annat efterlyst hårdare vapenlagar.

När DN intervjuade justitieminister Beatrice Ask (M) i går gav hon en känga tillbaka:

– Det går inte att komma ifrån att man haft samma ledning i Malmö under väldigt många år. Det krävs naturligtvis att olika aktörer i samhället samverkar och drar åt samma håll. Vi har områden i Malmö där det finns utanförskap och segregation och där det tyvärr finns kriminell verksamhet, säger Beatrice Ask.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.