Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Polisen slog till mot vänsterextremister

Polisen slog på tisdagsmorgonen till mot personer knutna till grupperingen Revolutionära fronten, enligt Eskilstuna-Kuriren. Tillslaget ska ha skett mot 13 olika adresser i Mälardalen och Stockholm. Vid lunchtid rapporteras en 18-åring ha anhållits.

Det var klockan sex på morgonen som polisen gjorde ett större tillslag på många olika adresser, enligt Eskilstuna-Kuriren, som hänvisar till poliskällor.

Då ska ”ett okänt antal personer” kopplade till Revolutionära fronten ha gripits, bland annat i Eskilstuna, i något som kallas projekt Eskil. Det uppges vara polisens samlingsnamn på brott som kan knytas till grupperingen Revolutionära fronten, som klassas som vänsterextrem av Säpo, Säkerhetpolisen. 

Det rör sig om ett 30-tal brott där Revolutionära fronten bland annat bråkat med nazistiska Svenskarnas parti. Eskilstuna-Kuriren har i en artikelserie beskrivit sammandrabbningarna mellan vänster- och högerextremister.

Polisen vill inte kommentera uppgifterna närmare, för att inte försvåra utredningen. 

– Vi har gjort en rad tillslag mot olika adresser, antalet kommer jag inte att kunna bekräfta eller dementera. Det är polismyndigheten tillsammans med åklagarkamrarna i City och Västerås som ligger bakom tillslagen, säger Towe Hägg, polisens pressinformatör. 

Är det en gruppering ni slår till emot?

– Vi utreder inga grupperingar, utan personer. Misstankarna gäller bland annat en grov misshandel och skadegörelse i centrala Stockholm den 14 september i år, och två fall av misshandel i Västeråstrakten, en grov, i september 2012.

Den 14 september demonstrerade nazistiska Svenskarnas parti i Stockholm. Då fanns enligt Eskilstuna-Kuriren Revolutionära fronten bland motdemonstranterna.

Vid lunchtid rapporteras en 18-åring ha anhållits.

– Det här är en intensiv dag som tog sin början tidigt i morse. Förhör har hållits och kommer att fortsätta i flera dagar, säger Carl Mellberg, åklagare som utreder misshandeln i Stockholm, till TT.

En person anhölls tidigt på morgonen, men inte heller Mellberg vill gå in på hur många som gripits totalt. Däremot bekräftar han att utredningarna har ”gemensamma beröringspunkter” bland annat med samma misstänkta personer. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.