Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-07 05:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/polisen-stoppade-skapbil-full-med-sadlar-men-tog-stoldvagen-i-vastsverige-slut-dar/

Sverige

Polisen stoppade skåpbil full med sadlar – men tog stöldvågen i Västsverige slut där?

Skåpbilen med sin last av stulna sadlar och en trimmer
Skåpbilen med sin last av stulna sadlar och en trimmer Foto: Polisen

En vit skåpbil hejdas av polisen söder om Trollhättan och visar sig ha fullt med stulna sadlar i lasten. Det brottet är enkelt att klara upp, och flera utredare som DN talat med tror sig veta att den stora stöldvågen i Västsverige också avbryts i och med det.

Men har de rätt?

Det är mitt i natten en onsdag i slutet av januari när en kvinna på landet utanför Trollhättan vaknar till. Kanske är det hundarna som markerar oro, eller är det strålkastarna från en okänd bil som sveper in i sovrummet och stör henne – hur som helst går hon upp och tittar ut: En vit skåpbil lämnar gården i hög fart.

Några timmar senare kommer en av hästägarna i granngården till stallet för att fodra djuren och ser att dörren står på glänt. Så brukar det inte vara. Inne i sadelkammaren är det rörigt och sex sadlar saknas. 

Sadelkammaren efter stölden av de sex sadlarna som sedan återfanns i skåpbilen.
Sadelkammaren efter stölden av de sex sadlarna som sedan återfanns i skåpbilen. Foto: Polisen

Vare sig vittnet eller de drabbade av sadelstölden vet vid det här laget att tjuven redan åkt fast. Runt halv tre på natten har en polispatrull, enligt rapporten de senare skriver, fått ”en magkänsla” att ”något är skumt” med en vit skåpbil. När föraren stoppas är han ”väldigt nervös” och i lastutrymmet hittas sex sadlar. 

Mannen med skåpbilen säger att sadlarna låg i ett dike hundra meter bort och att han tog dem med sig. Polisen konstaterar att det regnar ute, men sadlarna är torra. Senare kan hjulspår och fotspår utanför stallet kopplas till bilen och mannen. Den nionde mars döms han till fängelse i tre månader.

Under hösten och vintern är detta bara ett i raden av alla ärenden som har att göra med sadelstölder på västkusten. I Halland och Dalsland skriver lokaltidningarna om fall efter fall, men statistiken är skral. Varken polisen eller försäkringsbolagen har det här brottet som en egen rubrik i sina register.

Malin Carlander utanför Vänersborg drabbas i november. Alla sadlar är – enligt hennes egen rutin – inlåsta när tjuvarna kommer. Utom en. 

– Jag hade varit och tävlat en hel helg, och den sadeln låg kvar i transporten, som stod i logen. Jag tror att den kostade runt 33.000. De måste ju tjäna multum på de här stölderna med tanke på vilka risker de tar, säger hon.

På Malins gård sitter övervakningskameror och en av männen som bryter sig in fastnar på bild. Men trots detta leder polisutredningen ingen vart och sadeln återfinns aldrig. 

Malin Carlanders övervakningskamera fångade sadeltjuven på bild, men polisutredningen har inte lett till något resultat.
Malin Carlanders övervakningskamera fångade sadeltjuven på bild, men polisutredningen har inte lett till något resultat. Foto: Privat

En av Malins vänner som bor i närheten och också har hästar överraskar en tjuv som gömt sig i stallet. Under flykten knivhugger inkräktaren ägaren i benet. Inte heller det fallet får någon lösning. Otryggheten sprider sig.

– Det här är ju vårt hem. Vi har barn som går ut och fodrar hästarna i stallet. Det är fruktansvärt, säger Malin Carlander. Nu har familjen larmat hela gårdsplanen. 

Sadlar är dyra och de säljs och köps ungefär som bilar. Eftersom en sadel ska passa både häst och ryttare, och både hästar och ryttare växer och förändras, så finns det en stor naturlig marknad för begagnade sadlar. 

Karolina Malmlöv, som sålt sadlar under många år, men nu arbetar med försäkringar för hästägare, försöker också skapa ett gratis internationellt register över alla sadlar som finns. 

– Alla sadlar har ett unikt nummer, så den delen är redan ordnad. Jag försöker få tillverkare och säljare att registrera sig hos mig från början, så att alla kan se att sadeln de köper verkligen hör till den som säljer den, och inte är stöldgods. 

Än så länge omfattar registret som Karolina Malmlöv jobbar med bara några tusen sadlar och är långt ifrån komplett. Hon har tillfrågats i en del brottsfall, men inte kunnat bidra till en lösning. Hennes spontana känsla är att stöldgods oftast lämnar landet.

– Svenska sadlar säljs i Tyskland, italienska i Sverige. Just därför vill jag skapa en global tjänst. 

Incidenten med kniven på gården i Vänersborgstrakten utreddes av Dalslandspolisen. En vit skåpbil sågs vid platsen, men inga andra spår fanns. 

– Den målsägande uppfattade den som gömde sig i stallet som en man, men hon kunde inte uppge hur han såg ut. Det var för mörkt, säger Monica Lindberg, gruppchef på polisen i Dalsland.

I Varberg och Kungsbacka går polisen i januari ut med en varning till hästägare om att det pågår en stöldvåg och att ligorna ofta använder skåpbilar. Niklas Rånge är analytiker på polisens brottssamordning i Halland. 

– Vi hade först ett svep i december i trakterna av Kungsbacka. Det var flera inbrott under bara några dagars tid, inom ett begränsat område. Och sedan i januari hände nästan samma sak i Varberg. 

Blev några av fallen uppklarade?

– Nej, men jag kan säga att efter gripandet utanför Trollhättan har vågen upphört. Vi har inte haft några fall sedan dess, säger Rånge.

Samma sak säger Monica Lindberg, i Dalsland. 

– Vi har inte fått några fler anmälningar efter det.

Och mannen i den vita skåpbilen, som togs på bar gärning med sex stulna sadlar i lastutrymmet, har hörts om fler inbrott, men han nekar till inblandning i alla fallen. Sedan gripandet har han varit frihetsberövad. 

Men är vågen stoppad med det?

Första gången polispatrullen såg den vita skåpbilen på natten den 29 januari satt det två personer i bilen. Efter att de stoppat fordonet ringde den gripne mannens telefon upprepade gånger. Samtalen har inte kunnat spåras och själv säger han att han var ensam, på väg till Norge på jobb.

För tre veckor sedan – när skåpbilsmannen sedan länge var gripen – löste det nya larmet ut på gårdsplanen hos Malin Carlander.

– Klockan var nog nästan två på natten och vi sprang ut, men det var ingen kvar då. Det var någon som varit framme och dragit i stalldörren, säger hon.

Här hittar du fler artiklar om Västsverige