Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Polisen struntar i regler för id-koll

Polisens inre utlänningskontroller blev kända med det kritiserade Reva-projektet. Nu visar en ny rapport att polisen ibland helt struntar i att dokumentera när de stoppar personer för att kontrollera deras medborgarskap.

Syftet med de inre utlänningskontrollerna är att få tag på personer som ska utvisas från Sverige. I samband med kontrollerna har polisen kritiserats för att stoppa och kontrollera personer enbart för att de har ett "utländskt" utseende.

En person som känner sig felaktigt behandlad ska kunna vända sig till polisen och begära ut en händelserapport. I den ska det förutom uppgifter som tid och plats även framgå varför man kontrollerades.

Men en ny rapport från den väns­terorienterade tankesmedjan Arena idé visar på stora skillnader i hur polisen arbetar runt om i landet.

I Blekinge och Dalarna dokumenteras inte kontroller om personen visar sig ha svenskt medborgarskap eller permanent uppehållstillstånd. I Stockholm och fyra andra län ger polisen olika svar beroende på vem man frågar.

– Nej, vi noterar inte när svenskar har kontrollerats. Lagstiftningen gäller om det är en utländsk medborgare som kontrolleras, och det är bara då som vi är skyldiga att dokumentera det, säger Jerk Wiberg, gruppchef på gränspolisens spaningssektion i Stockholm till DN.

Men Per Löwenberg, chef för Rikskriminalpolisens centrala gränskontrollsenhet, säger att det inte råder någon tvekan om att alla kontroller ska dokumenteras.

– Det finns föreskrifter för hur det ska gå till. Om polisen gör något fel ska det gå att utläsa av dokumentationen, samma sak gäller åt andra hållet.

Kontrollerar ni hur det efterföljs?
– Nej, det gör vi visserligen inte. Men jag har ingen anledning att tro att det inte gör det.
Arena idés utredningschef Lisa Pelling tycker att den egna rapporten visar på stora brister.

– Hela tanken med Reva var att det skulle öka rättssäkerheten och effektiviteten i polisens arbete. Jag tycker att den visar att pressen på ökade kontroller och resultat i stället har gått ut över rättssäkerheten.

Fakta.Utlänningskontroller

Så många kontrolleras
Antal inre utlänningskontroller
2007 10.202
2008 17.185
2009 28.092
2010 33.630
2011 36.640
2012 42.467
2013 28.930*
*Statistiken för 2013 är preliminär.

Reva
2009 gav regeringen flera myndigheter i uppdrag att öka antalet utvisningar av personer som inte har tillstånd att vara i Sverige.
Samarbetet mellan Migrationsverket, Polisen och Kriminalvården fick namnet Reva: ”Rättssäkert och effektivt verkställighetsarbete”.
De inre utlänningskontrollerna inleddes 2001 när Sverige gick med i Schengen, då Sveriges yttre gränskontroll mot andra Schengenländer försvann.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.