Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Polisen tillåts använda tårgas oftare

Från 1 februari ändras reglerna för hur polisen får använda tårgas och pepparsprej. Reglerna för pepparsprej skärps medan tårgas nu får användas även utomhus. ”Man får använda det i vissa lägen”, säger Per Engström på Rikspolisstyrelsen till Ekot på Sveriges Radio.

I många länder är det vanligt för polisen att använda sig av tårgas för att exempelvis skingra uppjagade demonstranter eller bråkiga folksamlingar. Men i Sverige har tårgas endast använts inomhus, till exempel för att få ut personer som barrikaderat sig i en lägenhet.

– Tårgas utomhus, det har inte varit tillåtet över huvud taget, och det är det vi reglerar nu, att man får använda det i vissa lägen, säger Per Engström, chef på Rikspolisstyrelsens brottförebyggande avdelning till Ekot.

Från 1 februari finns nya regler om att tårgas ska få användas vid särskild polistaktik, det vill säga insatser vid folksamlingar. Möjliga scenarion är demonstrationer och fotbollsmatcher.

– Det är jättesvårt att säga när det här kan komma att användas, men vi har byggt in ett antal beslutsnivåer så att vi ska säkerställa att det här ska ske på ett absolut riktigt sätt, säger Per Engström.

Till skillnad från tårgas så har pepparsprej fått användas utomhus av polisen. Efter JO-kritik om hur användandet gått till inför nu Rikspolisstyrelsen begränsande regler för pepparsprej. Per Engström nämner ett par situationer som anses olämpliga:

– Exempelvis på arrestavdelningar så ska man vara restriktiv. Det var inte reglerat över huvud taget förut. Likaså inne i fordon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.