Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Polisen utreder betydligt snabbare med ny metod

Polisen har infört ett nytt arbetssätt och förkortat utredningstiden för mängdbrott med upp till 85 procent. Som mest innebär det en minskning från i snitt 78 dagars utredning till 9 dagar för ett specifikt brott.

– Det är glädjande att vi nu ser att det nya arbetssättet ger så tydliga resultat, säger justitieminister Beatrice Ask (M).

För två år sedan gav regeringen polisen i uppdrag att korta handläggningstiderna för så kallade mängdbrott, eller vardagsbrott.

Justitieombudsmannen hade då åtskilliga gånger riktat kritik mot polisens långa handläggningstider. I bland blev utredningarna liggande så länge att brotten preskriberades.

Ett skäl till detta var den byråkratiska arbetsfördelningen – med många mellanhänder, överlämningar och ett ålderdomligt datasystem – hävdar Ulf Sköld vid Rikspolisstyrelsen.

– När ärendet väl landade hos utredaren, bortprioriterades det lätt eftersom man hade grövre brott med häktningstid att ta hänsyn till, säger han.

Med införandet av polisens mobila utredningsstöd, PUST, 2010, har man effektiviserat polisens arbete och minskat antalet inblandade i varje ärende.

Förutom ett moderniserat datasystem är det nu samma poliser som handlägger ärendet från början till slut, vilket förkortat handläggningstiderna rejält för mängdbrotten.

– De som startar jobbet ute på brottsplatsen ska göra klart det hela vägen in i mål. På det här sättet suddar vi ut gränsen mellan den uniformerade ordningspolisen och den utredande. Nu måste alla poliser vara brottsutredare, säger Ulf Sköld, ansvarig för PUST.

Det är också här som polisen ser den stora effektivitetsvinsten.

– Att inte lämna över jobbet till en utredare utan göra klart det själv. Då finns det incitament att göra jobbet bra och snabbt.

På det här sättet har polisen lyckats minska handläggningstiden för mängdbrotten med ibland så mycket som 85 procent, visar nationella siffror från april och maj i år.

Justitieminister Beatrice Ask, som varit ute i medierna och diskuterat problematiken med långa handläggningstider för ungdomsbrott, gläder sig åt siffrorna.

Även justitiekansler Anna Skarhed välkomnar det nya systemet. Hon säger att de långa utredningstiderna ofta drabbar unga brotts­offer och ungdomar på glid.

– För brottsoffret och brottslingen är det jätteviktigt att man hittat det här sättet att jobba på. Det är viktigt att skunna sätta stopp för unga brottslingar snabbt, säger Anna Skarhed.

PUST innebär också att polisen numera kan arbeta i samma datasy­stem och återanvända information som lagras. Tidigare hade man tre olika system som man jobbade i, vilket försvårade utredningar. Nu samlas allt i ett system, som med ett musklick kan skickas till åklagaren.

Fotnot: Mängdbrott kallas brott som är vanligt förekommande och drabbar många människor, exempelvis bil­stölder, cykelstölder, inbrott, skade­görelse, misshandel, grov olovlig körning och rattfylleribrott.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.