Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 17:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/polisen-utreder-brott-efter-nazistdemonstrationen-i-kungalv/

Sverige

En person anhållen efter nazistdemonstrationen i Kungälv

Polisingripande i Kungälv på onsdagen. Foto: Tomas Ohlsson

Efter onsdagens nazistdemonstration i Kungälv är en person anhållen och elva förundersökningar inledda. Bland annat för våldsamt upplopp och hets mot folkgrupp. 

– Jag utesluter inte att det kan bli fler förundersökningar, säger Caroline Holmqvist, förundersökningsledare vid polisens utredningsenhet.

Rätta artikel

Det blev stundtals våldsamt när en mindre grupp nynazister demonstrerade i Kungälv under första maj. Gatstenar och bangers kastades mot polisens hästar och motdemonstranter försökte vid ett tillfälle riva ner polisens kravallstaket. 

Polisen har under torsdagsförmiddagen haft ett möte för att summera läget efter gårdagens nazistdemonstration. 

– I nuläget är det en person som är anhållen för våld mot tjänsteman och elva förundersökningar är inledda om bland annat våldsamt upplopp och hets mot folkgrupp, säger Carolina Holmqvist, förundersökningsledare. 

Enligt polisen går olika förundersökningar delvis in i varandra, personer kan förekomma i fler än ett ärende.

– Vi har ett massivt kameramaterial att gå igenom så jag utesluter inte att det kan bli fler förundersökningar längre fram. 

Under onsdagen inleddes två förundersökningar om våldsamt upplopp med gripna från båda sidor, NMR-medlemmar och motdemonstranter. En person greps för våld mot tjänsteman. Två anmälningar om hets mot folkgrupp upprättades där nio personer hämtades till förhör. 

Övriga brott som rapporterades var brott mot ordningslagen, brott mot maskeringsförbud, narkotikabrott, brott mot knivlagen samt brott mot vapenlagen.

Mellan 600 och 1.000 personer samlades i Kungälv för att demonstrera mot nazistiska NMR:s tåg i staden. Totalt frihetsberövades 61 personer, 40 av dessa misstänks för ordningsstörningar.