Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Polisen utreds efter övergrepp på unga flickor

Rikspolischefen Dan Eliasson.
Rikspolischefen Dan Eliasson. Foto: Jessica Gow/TT

Efter DN:s avslöjande om sexattackerna mot unga flickor på We are Sthlm-festivalen har rikspolischefen både tillsatt en internutredning och begärt en kartläggning av ofredanden mot kvinnor. Inrikesminister Anders Ygeman kallas i sin tur till riksdagen för att redogöra för vad som hänt.
”Svenska folket måste kunna lita på att polisen gör allt den kan”, säger M-ledaren Anna Kinberg Batra.

Säkerhetskonferensen Folk och Försvar i Sälen fick under måndagen en extra programpunkt sedan DN berättat om att Stockholms stad och polisen mörkat omfattande sexuella ofredanden på ungdomsfestivalen We are Sthlm i Stockholm.

– Jag hade ju hoppats och trott att den här företeelsen som vi sett i Köln inte skulle finnas i Sverige. När jag då ser att det här har funnits i Stockholm både 2014 och 2015, då blir jag väldigt negativt överraskad, sade rikspolischef Dan Eliasson vid en särskild presskonferens.
DN:s granskning visar att ett 40-tal anmälningar och över 100 avlägsnanden skedde efter sexuella ofredanden mot flickor under de båda åren. Trots detta informerades inte allmänhet och massmedier. När polisen sammanfattade fjolårets festival sades tvärtom att evenemanget gått lugnt till väga.

– För att bringa klarhet i det här kommer vi att lämna över till internutredningar för att se om några felaktigheter eller något brott har begåtts, sa rikspolischefen.

– Om det inte är något brott som har begåtts så kan det i alla fall bli aktuellt med disciplinansvar.

Dan Eliasson undvek att svara på om han själv borde ha informerats om sexattackerna eller inte. I stället sa han att hela polisorganisationen måste skaffa bättre information.

– Den stora frågan är väl så här: är det här ett strukturellt problem i vårt land just nu? Börjar vi se sexuellt ofredande på ett sätt som vi inte har gjort förut?

Under måndagen gav rikspolischefen därför Nationella operativa avdelningen i uppdrag att göra en nationell kartläggning över sex­attacker mot kvinnor på allmän plats. En av de frågor som kan bli aktuella är, enligt Dan Eliasson, att undersöka om det finns generella mönster med gärningsmän från länder med annan kvinnosyn än den svenska. Polisens interna rapporter från We are Sthlm pekar bland annat på en stor grupp unga ensamkommande från Afghanistan.

– Ja, jag utesluter inte alls det. Men låt oss se vad som hänt. Jag vill inte dra slutsatser om gärningsmännen i dag.

Under presskonferensen fick Dan Eliasson också flera frågor om de polisröster i DN som menar att myndigheten tillrättalägger information av politiska hänsyn, främst för att undvika ”att gynna Sverige­demokraterna”.

– Vi ska ge saklig och relevant information. Jag skulle bli väldigt missnöjd om man slirade på informationen och jag känner inte igen den bilden från mitt år som riks­polischef, kommenterade Eliasson.

I anslutning till detta fick han frågor om hans egna kända antipatier mot SD kan påverka hur enskilda poliser väljer att beskriva frågor som rör exempelvis utländska gärningsmän. Bland annat nämndes en omskriven tweet, där Dan Eliasson som chef för Försäkringskassan skrev att han ville ”kräkas” sedan han sett SD-ledaren Jimmie Åkesson på tv.

– Jag tänker inte kommentera den tweeten. Jag kommenterar vad jag gjort som rikspolischef, kontrade Eliasson.

Inför presskonferensen sökte M-ledaren Anna Kinberg Batra upp rikspolischefen för att markera hur viktigt hon anser att det är att Eliasson går till botten med uppgifterna om undanhållen information.

– Det får inte finnas skäl att tvivla som ung eller som förälder på att polisen gör allt den kan. Och det får inte tas politiska hänsyn eller underlåtas att rapportera och informera. Uppgifterna är allvarliga och oroar mig och väldigt många fler.

Till DN säger M-ledaren att frågorna även rör regeringen.

– Vi har begärt att ansvarig minister för polisen, Anders Ygeman, kommer till justitieutskottet i riksdagen och redogör för hur det här faktiskt ligger till.

Anders Ygeman log när han fick höra detta.

– Hon har ingen möjlighet att kalla mig till något utskott. Men det verkar väl väldigt relevant att föra en diskussion där, sade Ygeman.

Läs också: Övergreppen på festivalen i Stockholm rapporterades aldrig vidare

Läs också: Anna, 15: Direkt när man kom ut i folkhavet började de att tafsa

 Läs också: Rikspolischefen om mörkade rapporten: Det här ska utredas

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.