I fredags valde polismyndigheten att inleda en särskild nationell händelse med anledning av coronasmittan. Polisen förbereder sig för olika stora personalbortfall, det värsta scenariot ligger på 50 procent.
– Vår planering innebär att vi ska bibehålla verksamheten så långt det går med prioriteringar, omställning av personal och förflyttning av resurser. Och vi ska se till att vi har kunskap om hur vi skyddar oss mot sjukdomen, säger Per Engström, nationell kommenderingschef Polismyndigheten.
Tidigare i veckan kom regeringen med rekommendationen att gymnasieskolor, högskolor och universitet övergår till distansundervisning. Regering och riksdag har också förberett för att kunna stänga landets för- och grundskolor vid behov. Ett beslut Per Engström varnar för.
– Det skulle drabba väldigt många i samhället. Våra anställda, åklagare, domare och jurister. För oss är det en oerhört viktig fråga, säger han.
Regeringen genomför nu en lagändring som ska möjliggöra för kommunerna att tillhandahålla särskild barnomsorg för barn med föräldrar som jobbar inom vården eller andra samhällsviktiga funktioner. Riktigt så enkelt är det inte, anser Engström.
– Vilka är samhällsviktiga och inte? Vi är beroende av varandra på ett komplicerat sätt. Många av de här sakerna uppenbarar sig inte förrän åtgärden satts in och då är det redan försent. Det handlar om häktespersonal och personal som försörjer oss på olika sätt, till exempel personalmatsalar och restauranger, säger han.
Han betonar att det är viktigt att också resten av rättskedjan tar sitt ansvar för att minska smittspridningen och underlätta varandras arbete. I värsta fall kan samhället tvingas släppa misstänkta personer på fri fot, varnar han.
– Kriminalvården måste fortsätta ta emot de personer vi griper och åklagarna måste fortsätta fatta beslut annars måste vi kanske frige personer, säger han.
Enligt Sveriges domstolar befinner sig 260 medarbetare av cirka 7.000 just nu i hemmakarantän och 100 domstolsförhandlingar hade i tisdags ställts in.
Åklagarmyndighetens verksamhet fungerar fortfarande i stort sett som vanligt men påverkas av inställda förhandlingar. I nuläget är cirka 75 personer av 1.500 sjuka och knappt 250 arbetar hemma.
– Vårt och domstolarnas arbete är inriktat på att hela tiden säkerställa resurser till de brådskande ärendena med frihetsberövade och andra ärenden med tidsfrister, skriver Karin Rosander, kommunikationschef på Åklagarmyndigheten i ett mejl.
I Kriminalvården är andelen sjuka i dag drygt 12,3 procent jämfört med 5,5 procent i början av mars. Myndigheten har stoppat besök på anstalter och häkten och skjuter upp permissioner för att minska risken för smitta.
Moderaterna uppmanar nu regeringen att ta ett samlat grepp om hur rättsväsendet ska klara coronasmittan.
– Stora delar av samhället stannar av men det gör inte brotten. Konsekvenserna kan bli allvarliga säger Johan Forssell (M).
Det behöver säkerställas att det finns en planering för att det här kan få stora konsekvenser för hela rättsväsendet och hur man hanterar det
Flera ministrar har haft möten med myndigheter och branschorgan inom sina respektive ansvarsområden för att få en samlad bild av läget och diskutera vilka åtgärder som krävs. Till exempel gäller det utbildningsminister Anna Ekström och Jennie Nilsson, minister md ansvar för livsmedelsfrågor.
Moderaternas rättspolitiska talesperson Johan Forssell vill se något liknande från justitiedepartementets sida.
– Det behöver säkerställas att det finns en planering för att det här kan få stora konsekvenser för hela rättsväsendet och hur man hanterar det, säger han.
Justitieminister Morgan Johansson, (S), skriver till DN att regeringskansliet står i ständig kontakt med myndigheterna om läget.
”På en särskild beredning i måndags fick jag en samlad genomgång av vilka förberedelser de rättsvårdande myndigheter som ligger under mitt ansvarsområde, bland annat Kriminalvården och domstolarna, vidtar. Den informationen uppdateras löpande. Regeringen kommer också fortsättningsvis att fatta de beslut som behövs för att smittspridningen ska begränsas och nödvändiga samhällsfunktioner upprätthållas.