Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Polisen varnar: Bedragare låser din mobil

Polisens bedrägeriavdelning varnar nu för ett nytt sätt att lura människor på pengar. Bedragare kan låsa mobilen och kräva betalning för att öppna den.

Det var vid 15-tiden på måndagen som de första tecknen kom på att en ny sorts trojan hade börjat spridas till svenska mobiltelefoner. Flera personer hade då fått sina mobiler låsta efter att ha fått ett meddelande från ”Interpol”:

– Meddelandet påstås komma från Interpol och säger att du har barnporrsurfat och därför låser din telefon. Men om du betalar en viss summa så slipper du straff eller böter, säger Jan Olsson på Stockholmspolisens bedrägerienhet.

Jan Olsson säger att trojanen är så färsk att han inte ens vet om den sprids genom mejl eller om man kan få den via vissa sidor på nätet. Hittills vekar det som att den skickas ut helt slumpartat.

En liknande trojan har tidigare drabbat datorer och då ofta genom att användaren öppnat en bifogad fil i ett mejl. Men även här har trojanen spridits via webbplatser som infekterats utan att ägaren alltid märkt det.

Enda sättet att klara sig från rättsliga påföljder påstods vara att lämna ut det egna kontonumret samt att betala mellan 500 och 1.000 kronor inom 24 timmar. Men även om man betalar är det inte säkert att datorn eller telefonen åter gå att använda.

Trojanen riskerar också att finnas kvar i dator eller telefon och kan på så vis användas av bedragaren till andra typer av dataintrång.

För några månader sedan drabbades ett stort antal personer av ett falskt mejl från Postnord. I mejlet stod att personen hade ett paket att hämta ut och att det måste göras snabbt eftersom det kostade omkring 50 kronor per dag så länge det låg kvar på posten.

– Postnord-trojanen fick man klicka sig vidare fram genom fem, sex olika nivåer för att kunna ”spåra sitt paket”. Till slut kom man fram till en fejkad helpdesk, berättar Jan Olsson.

– Trots det var det flera stora företag som drabbades.

Polisen spårade det hela till en server i Ryssland. Sedan kom man inte längre.

När det gäller det nya hotet mot mobilerna vet polisen ännu inte så mycket. Men om man drabbas ska man polisanmäla händelsen och kontakta sin mobiloperatör.

Rådet är att alltid kopiera det man har i sin telefon om den skulle komma att drabbas. Bilder, kontaktuppgifter och annat som man är rädd om.

Enligt Jan Olsson finns det fler sätt att försöka lura folk på pengar som ännu inte nått Sverige. I USA har bedragarna börjat ta sig in via människors smartteveapparater.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.