Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-12 05:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/polisen-varnar-blixthalka-i-vastsverige/

Sverige

Polisen varnar: Blixthalka i Västsverige

Det är halt på vägarna i Västsverige. Foto: Hampus Andersson

Minusgrader och sol, men halka på vägarna. Det är kallt i väst och polisen varnar vägtrafikanter för att olyckan lätt är framme.

Två singelolyckor inträffade i Västsverige tidigt på måndagsmorgonen. Den första vid Vargön utanför Trollhättan och den andra på väg 49 mellan Skara och Skövde.

Den person som körde av vägen mellan Vargön och Trollhättan har enligt räddningstjänsten förts till sjukhus med ambulans.

– Men han var vaken och talbar, säger Tony Carlsson vid räddningstjänstens ledningscentral.

Hans namne Tony Engdahl vid räddningstjänsten i mellersta Skaraborg berättar att flera olyckor inträffade i regionen under söndagskvällen och att flera personer fick köras till sjukhus.

– Det är dimma och minusgrader och då blir det, som vi säger här – snorhalt, säger Tony Engdahl.

Polisen varnar för halka i på vägarna i stora delar av Västsverige.

– Nu är det vinterväglag och då är det vinterdäck som gäller. Sen är det viktigt att tänkta på att man håller avstånd och anpassar hastigheten efter omständigheterna, säger Göran Carlbom vid polisens ledningscentral.

På morgonen låg temperaturen i väst runt minus fem grader och även om SMHI räknar med att den klättrar upp mot nollan efter lunch blir det kallare igen under eftermiddagen och kvällen. 

– Det har inte varit någon nederbörd direkt att tala om, men det kan frysa på ändå på vägbanan och man ser inte isen, säger Göran Carlbom.