Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Polisen varnar för Microsoftbluff

Ringer Microsoft bör du lägga på luren. De senaste månaderna har bedragare låtsats ringa från företaget för att blåsa privatpersoner på pengar.

De senaste fyra månaderna har polisen i Östergötland och Sörmland fått in ett 60-tal anmälningar från personer som blivit uppringda av en man som säger sig företräda Microsoft. Han påstår sig sälja ett antivirusprogram — men vid installation kapas datorn. Polisen i Stockholm har sedan i somras varnat för telefonbedragarna. Citypolisen i Stockholm har haft ett 30-tal fall av sådana bedrägerier under januari och februari.

– De säger att de fångat upp att man har ett skadligt virus i sin dator. Sedan lyckas de förmå dig att godkänna att de ska få tillgång till din dator via fjärrstyrning, säger Björn Seeth, kriminalinspektör på bedrägerisamordningen vid Stockholmspolisen.

Bedragarna visar att man har virus i sin dator, därefter erbjuds man att köpa ett virusskydd.

Magnus Lindkvist är säkerhetschef på Microsoft i Sverige.

– Den röda tråden är att man ringer, säger att man är från Microsoft och sedan försöker man på det ena eller andra sättet att lura folk. Vissa får sin dator fjärrstyrd, det andra sättet är att man ber om att få titta i datorns loggfiler för att hitta fel som man sedan ska ha betalt för att åtgärda, säger Magnus Lindkvist.

Hos polisen i Malmö känner man igen problemet. Där kan det handla om uppåt hundra fall sedan förra sommaren.

Hos bedrägerisektionen i Göteborg får man in något fall i veckan sedan ett par månader tillbaka. De fall som kommer dit har gått vidare till förundersökning, men det gör endast en liten del av alla anmälningar.

I värsta fall kostar bedrägeriet mer än pengar, även datorn kan skadas.

– Har man otur så kan förövarna efter det här fjärrstyra din dator och ta ut information om dina lösenord, bankkonton och liknande, säger Magnus Lindkvist.

Nästa steg är att datorn tas över och används för att göra olika överbelastningsattacker mot olika webbsidor.

På Microsofts hemsida finns instruktioner för att återställa datorn, i första hand i form av länkar till virusprogram.

Och på Microsoft ringer man inte upp kunder hur som helst, säger Magnus Lindkvist.

– Det är bra att veta att vi ringer aldrig upp utan att någon har tagit kontakt med oss innan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.