Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Polisen varnar för virusfälla

Ett stort antal mejl som varnar för att mottagaren listats på sidor över personer med pedofila eller rasistiska böjelser sprids just nu i Sverige. Enda syftet från avsändaren är att komma åt din dator.

I mejlen får mottagaren en varning om att han eller hon återfinns med namn och foto på skumma sajter. Tanken är att adressaten ska bli upprörd och genast, via en länk, klicka sig in på den aktuella sidan.

Väl där finns ingen lista. Bara en så kallad skadlig kod (exempelvis virus, maskar och trojaner) som gör att avsändaren får tillgång till din dator.

– Syftet för dem som ligger bakom det här är att kunna se vad du sparat. De kommer att kunna radera, spara, ändra – göra allting – i din dator.

– De kan också logga tangenttryckningarna så att de ser vad du skriver och på så vis komma åt lösenord, säger Anders Ahlqvist vid polisens sektion för it-brott.

Polisen har känt till den här varianten av skadlig kod i några veckor. Och nu går man alltså ut med en varning till allmänheten.

Men hur vet du då om mejlet är av ovanstående sort?

– Det är svårt att veta. De utvecklas och förändras hela tiden. Mitt tips är att inte klicka på länkar du inte bett om. Använd ditt sunda förnuft.

Hittills har främst poliser och politiker drabbats.

– Vi har väl att göra med meningsmotståndare som tycker att man ska göra sånt här mot politiker och poliser. Men jag kan tänka mig att man mycket väl börjar skicka mejl till vem som helst.

Mer information finner du på polisens hemsida.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.