Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Polisen: Värt att varna trots kritik

Polisen i Jämtland har fått kritik efter att ha avrått kvinnor från att vistas ensamma ute nattetid i Östersund, men står fast vid att det är rätt att varna.

– Vi ville inte vakna upp och ha fler brottsoffer, säger områdespolischef Stephen Jerand.

Det var vid en presskonferens på måndagen som polisen i Östersund informerade om att det begåtts flera våldsbrott riktade mot ensamma kvinnor i staden de senaste veckorna. Senast i helgen utsattes en kvinna för misshandel av en ensam gärningsman, medan en annan kvinna anmälde ett våldtäktsförsök med tre angripare.

– Vi rekommenderar människor, speciellt kvinnor, att inte röra sig ute ensamma på natten, sade Stephen Jerand enligt Östersunds-Posten.

Kritiken efter varningen lät inte vänta på sig. Bland andra Centerpartiets rättspolitiske talesperson Johan Hedin sade i ett uttalande att "det blir fel om man uppmanar kvinnor att anpassa sig till kriminella".

Enligt Stephen Jerand gick polisen ut med informationen "ur ett brottsofferperspektiv" för att inte fler ska drabbas.

– Vi begränsar inte friheten för någon. Det är en ren faktaupplysning. Vi gick ut med en försiktighetsuppmaning och det har en del tolkat som att vi förbjuder kvinnor att vara på stan och det är ju fullständigt felaktigt.

Fakta: Kvinnoöverfallen i Östersund

Den senaste tiden har flera fall av våld och ofredande anmälts i Östersund.

Den första anmälan den 20 februari gällde ett par tioåriga flickor som ofredades på busstorget i Östersund. Ofredandet skedde på eftermiddagen.

Den 21 februari utsattes ensam kvinna för ofredande av en okänd gärningsman. En man på promenad med sin hund avbröt angreppet. Polisen utreder om det handlade om ofredande eller våldtäktsförsök.

Den 26 februari utsattes en kvinna för misshandel på väg hem från sitt arbete på kvällen. Tre män knuffade omkull henne och en av männen tog strupgrepp och körde in sina fingrar i hennes mun. En av de tre misstänkta förövarna har häktats.

En man hoppade ut ur en bil och hotade att våldta en kvinna tidigt på morgonen den 5 mars. Kvinnan protesterade högljutt och avvärjde hotet. Händelsen rubriceras som våldtäktsförsök eller ofredande och olaga hot.

Den 6 mars blev en ung kvinna attackerad av tre män. Hon gjorde motstånd och lyckades tilldela en av männen ett armbågsslag i ansiktet och då avbröt de attacken.

Samma dag blev också en ensam kvinna nedslagen av en man och misshandlad i ansiktet.

Källor: Polisen och Östersunds-Posten

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.