Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-19 09:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/polisen-vill-kunna-anvanda-targas-igen/

Sverige

Polisen vill kunna använda tårgas igen

Tårgas vid protester i Aten.
Tårgas vid protester i Aten. Foto: Lars Lindqvist

Polisen ska utbilda ett 30-tal tårgasskyttar, skriver Polistidningen.

TT Text

Tårgas får användas av polisen för att skingra folksamlingar vid risk för kravaller, men det har inte gjorts på många år eftersom det inte funnits tillgång till vapen, ammunition och utbildad personal.

– Vi har sedan länge identifierat att vi behöver en metod för att agera på längre avstånd mot folksamlingar, säger Jesper Molander, verksamhetsutvecklare inom den särskilda polistaktiken till tidningen.

Han ser tårgas som det mest skonsamma alternativet i vissa fall, i stället för att gå in med hästar och hundar, eller poliser med pepparsprej och batonger.

Tårgasskyttarna ska fördelas på de tre polisregionerna Stockholm, Väst och Syd. Polismyndigheten har köpt in granatpistoler som används för att skjuta upp tårgasgranater som briserar ovanför en folksamling.

Ämnen i artikeln

Polisen
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt