Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Polisens drogbrev ska granskas

Foto: Polisen

Polisen skickade narkotika till minderåriga och personer med psykiska problem. Flera hundra drogbrev nådde köpare, men knappt några följdes upp.

Efter DN:s avslöjande inleder Åklagarmyndigheten en tillsyn för att utreda om brott eller andra fel har begåtts.

DN har i flera artiklar granskat hur polisen skickat vidare över 300 försändelser med droger för att samla bevis mot langare som har sålt narkotika via drogsajter på nätet.

Trots att det gått ett år sedan langarna greps har nästan inga av försändelserna följts upp av polisen. Drogerna har nått minderåriga, missbrukare och personer med psykiska problem.

Efter DN:s avslöjanden inleder nu Åklagarmyndigheten en tillsyn av ärendet.

– Vi har tagit del av medieuppgifterna om ärendet och tycker att man ska utreda om det har handlagts på ett bra sätt i alla avseenden. För att få en bild av om det har förekommit fel har vi inlett ett tillsynsärende, säger Per Lindqvist, tillsynschef på Åklagarmyndigheten. 

Även Särskilda åklagarkammaren – som utreder brottsmisstankar mot åklagare och poliser – ska undersöka om en förundersökning ska inledas. Åklagarmyndigheten avvaktar nu den bedömningen.

Det är än så länge oklart vilka delar av polisens och åklagarens agerande som kan bli centrala i utredningen. 

– De frågor som belyses i artiklarna är komplexa och det går i dag inte att säga i vilka avseenden som granskningen kommer ta in, säger Per Lindqvist.

Polisens och åklagarens hantering av ärendet har väckt kritik. Justitiekansler Anna Skarhed har sagt att hon förutsätter att Polismyndigheten och Åklagarmyndigheten granskar ärendet. Tidigare justitieombudsmannen Hans-Gunnar Axberger har sagt till DN att agerandet saknar rättsligt stöd, eftersom drogerna aldrig följdes upp.

– De har valt att gå på de centrala aktörerna, det har jag inget bekymmer med. Bekymret är det som ni skriver om, hur det slår mot enskilda personer. Det hamnar hos 17-åringar och så vidare, det är rätt förfärligt faktiskt.

Polisens talesperson Malin Axroth säger till DN att de välkomnar Åklagarmyndighetens granskning. 

– Den behöver göras i ett sådant här läge, och om de upptäcker att något brottsligt har skett förutsätter vi att de driver det vidare, säger hon.

Fakta. ­Granskningen

I en utredning mot nätlangarna bakom narkotikahandlaren Alexandrus beslutade åklagaren om interimistisk passivitet.

Metoden innebär att polisen skjuter upp ett ingripande mot brottslighet för att exempelvis samla bevis om mer allvarlig brottslighet.

I utredningen mot langarna kontrollerade polisen 329 försändelser med droger som sedan skickades vidare till köpare. Bara elva av dem har följts upp.

Polisen skaffade likadana kuvert och etiketter som de langarna använde, allt för att breven skulle se ut som langarens egna.

Bland dem som fått droger finns flera personer med dokumenterade psykiska problem, eller som tidigare vårdats för missbruk.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.