Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Polisens egna IT-chefer sågar Pust

Polisens kritiserade IT-system för brottsrapportering, som hittills har kostat över 120 miljoner kronor, totalsågas nu även av interna IT-chefer.

Systemet Pust Siebel lever enligt IT-cheferna inte upp till förväntningarna och ett stort antal allvarliga brister och buggar radas upp i en skrivelse som Expressen har tagit del av. IT-cheferna hoppas på en genomtänkt avvecklingsplan.

– Personalen sitter inne och skriver i stället för att vara ute och arbeta, säger Mats Hammar, Pust-ansvarig i Skåne, till tidningen.

Systemet som var tänkt att kunna användas effektivt på fältet beskrivs som ett fiasko och missnöjet bland medarbetarna ”kan utan överdrift beskrivas som ett allvarligt arbetsmiljöproblem” skriver IT-cheferna.

Rikspolischef Bengt Svenson, som tidigare lovprisat systemet, är bekymrad, uppger hans kanslichef Kalle Wallin till Expressen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.