Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 05:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/polisens-hypotes-pojkarna-anlade-branden/

Sverige

Polisens hypotes: Pojkarna anlade branden

Två pojkar har medgett att de kan ha startat branden i Göteborg. Foto: Tomas Ohlsson

Två pojkar i tolvårsåldern har gjort medgivanden gällande storbranden i Slottsskogshallen i Göteborg.

Polisen arbetar enligt hypotesen att branden var anlagd och att det är pojkarna som har anlagt den.

– Just nu har vi fokus på att socialtjänsten ska hjälpa de här pojkarna och deras familjer med det trauma som de befinner sig i, säger Anna Jansson vid polisen i Göteborg.

Hon leder förundersökningen om den stora brand som under söndag kväll och natt rasade i Slottsskogshallen i Göteborg. Händelsen utreds som mordbrand och två pojkar i 12-årsåldern har gjort medgivanden som pekar mot att deras lek kan ha startat branden.

– Men vi är i det läget att några regelrätta förhör är inte aktuella just nu. När vi säger att de har gjort vissa medgivanden så betyder det inte att de har tagit ställning till någon brottsrubricering eller så, säger Anna Jansson.

Hon fortsätter:

– Våra tekniker kommer att ha till uppgift att se om allt stämmer med det som de har berättat.

Polisen kommer att utreda branden och bistå i den utredning som socialtjänsten gör kring pojkarna. I den processen kommer pojkarna att tilldelas juridiska biträden.

Längre fram kan det också bli tal om en civilrättslig process där skadeståndskrav kan komma att riktas mot den eller de som har anlagt branden.

– Det blir ju säkert skadeståndskrav. Då kommer de också att ha juridiska biträden, och det kan ju bli samma personer, säger Anna Jansson.

Misstänkta gärningsmän under 15 år åtalas inte, men såväl åklagare som barnens vårdnadshavare kan begära att en domstol genomför en så kallad bevistalan. Det är en process där skuldfrågan utreds, även om barnet eller barnen inte kan dömas till något straff.

För knappt två veckor sedan polisanmäldes en händelse där någon hade försökt peta in ett brinnande papper genom en brevlåda i hallen. Polisen har dock inte hunnit höra de två pojkarna om vad som kan vara ett försök till mordbrand.

– Vi har ingenting som kopplar ihop de här två händelserna, säger Anna Jansson.

Läs mer: 

Sot och aska återstår av Slottsskogshallen

Patrik Sjöbergs ungdomshall i ruiner