Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Poliser attackerades i Göteborg

Flera polisbilar och polispatruller har attackerats av ungdomar i Göteborg under natten.

I Angered kastades molotovcocktails mot en polispatrull samtidigt som poliserna blev belysta med grön laser. Även en väktarbil blev attackerad av en molotovcocktail. Två polisbilar utsattes också för skadegörelse när de stod parkerade utanför polisstationen i Angered.

I Backa på Hisingen kastade ungdomar sten mot en patrull. Ingen har skadats i attackerna.

Göteborgspolisen har det senaste året gjort en speciell insats för att komma tillrätta med de ungdomar som bränner bilar, eller attackerar räddningstjänst och polisbilar under utryckning i främst Tynnered i Västra Frölunda, Backa och Biskopsgården på Hisingen och i Angered.

Bertil Claesson, kommissarie och enhetschef för polisen i Angered, är mycket bekymrad över nattens attacker mot både polisbilen och väktarbilen.

– Att kasta brandbomber, bensinbomber, mot polisen för upp det här till en nivå där vi absolut inte ska vara. Jag har aldrig i min poliskarriär varit med eller hört om något liknande, säger han.

– Det här är extremt allvarligt.

Under onsdagen ska polisen ha möte med Angereds stadsdelsnämnd för att prata om vad mer som kan göras.

Både socialtjänsten i de utsatta stadsdelarna och polisen har inför årets skolstart satsat stort på att försöka hålla tillbaka de våldsamheter som normalt inträffat vid skolstart. Polisen har patrullerat mer, samtidigt som stadsdelarna har försökt arbeta mer förebyggande genom att ha öppet på ungdomsgårdarna och anordna fler aktiviteter hela sommaren.

Före nattens attacker brann nyligen 15 bilar i Angered på en parkeringsplats.

– Och jag anser ändå att det i stort fungerat bra. Det har, trots det inträffade i natt och den senaste tidens bilbränningar, ändå varit lugnare än tidigare år, säger Bertil Claesson.

– Men nu vill jag ändå att vi tar krafttag och får hjälp av allmänheten, som säger till de här ungdomarna att det får vara bra nu, säger han.

– Om man inspirerats av det som nyligen hänt i London, vet jag inte. Min erfarenhet är att alla har sina egna motiv när de deltar i något sånt här.

Ingen person skadades i attackerna i natt, men poliser som belystes med grön laser upplevde obehag och fick tillfälliga synnedsättningar.

– Om det sedan ger några framtida men, vet vi inte ännu, säger Claesson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.