Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-03-31 13:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/poliser-fingerade-beslut-kritiseras-av-jo/

Sverige

Poliser fingerade beslut – kritiseras av JO

Polismyndigheten kritiseras av JO efter fingerade beslut.
Polismyndigheten kritiseras av JO efter fingerade beslut. Foto: Jeppe Gustafsson/TT

I två ärenden har tjänstemän i polisregion Syd hittat på beslut, bara för att kunna avskriva dem. Det konstaterar Justitieombudsmannen som riktar skarp kritik mot polismyndigheten.

Tjänstemän i polisregion Syd har i två fall återupptagit och lagt ned förundersökningar som en rent administrativ åtgärd – i syfte att gallra ut ärendena ur myndighetens system.

Dessutom har de helt fingerade besluten daterats bakåt med flera år och haft felaktiga uppgifter om beslutsfattaren i ärendena. 

Det framgår i ett beslut från Justitieombudsmannen, JO, att förhållandet upptäcktes efter en anmälan från en kvinna bosatt i Göteborgstrakten. Kvinnan fick under 2018 beslut från polisen i Lund om att ett beslut fattats om att inte inleda förundersökning i ett ärende, som redan tidigare lagts ned. Dessutom angavs det helt felaktigt att ärendet lagts till handlingarna redan 2013, . 

När hon vände sig till polisen fick hon beskedet att det handlade om en rent teknisk åtgärd för att vissa uppgifter inte längre skulle vara sökbara i systemet. Kvinnan menade att det är felaktigt att ändra ett formellt fattat beslut och inte alls rättssäkert.

JO delar den uppfattningen, och skriver i sin kritik: ”Det är inte acceptabelt att agera på det sätt som Polismyndigheten har gjort, oavsett vad syftet är, och jag ser allvarligt på hur myndigheten har hanterat den uppkomna situationen”.

Enligt polisen har det inte handlat om någon allmänt vedertagen rutin, men man har ändå lovat att ta till förbättringsåtgärder.

Läs mer om vad som händer i Västsverige.