Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Poliser förbjuds att arbeta politiskt

Tre poliser i Västerbottens län förbjuds att engagera sig politiskt i sina hemkommuner. Det kan rubba allmänhetens förtroende för polisen, menar polismyndigheten. Nu tar polisförbundet strid i frågan.

– Rikspolischefen har sagt att vi poliser ska vara mer synliga och närvarande i samhället. Det tycker jag man är genom att vara politiskt aktiv i socialnämnden, säger Kenneth Fahlesson (S) i Skellefteå kommun.
 

Han är en av de tre kriminalinspektörerna i Västerbotten som nu riskerar att utestängas från sitt politiska förtroendeuppdrag om polismyndigheten i Västerbotten får som den vill. De andra två tillhör Socialdemokraterna respektive Moderaterna.
 

Och Arbetsgivarverket går på polismyndighetens linje:
 

– Här har polismyndigheten gjort bedömningen att det kan skada allmänhetens förtroende för polisen. Vi instämmer med det, säger Karl Pfeifer, chefsjurist på Arbetsgivarverket.
 

Men är det inte angeläget att även poliser kan engagera sig politiskt?
 

– Det är just kombinationen att vara polisman på en liten ort och ordförande i socialnämnden som är så särpräglad att den träffas av bisyssleförbudet. Vissa uppdrag är förtroendeskadliga och det här är ett sånt uppdrag som kan vara det, säger Karl Pfeifer.
 

Kriminalinspektören Kenneth Fahlesson är förvånad över Arbetsgivarverkets inställning.
 

– Jag har suttit i socialnämnden i 17 år. Om arbetsgivaren tycker att det är fel borde man ha gett en signal tidigare, säger han.
 

Arbetsgivarverket anser att det kan finnas en intressekonflikt i polisens rapporteringsskyldighet och socialtjänstens sekretess för de tre poliserna som sitter i socialnämnden. Men Kenneth Fahlesson har aldrig varit med om problem på grund av den intressekonflikten.
 

– Det här blir ett angrepp mot oss inom poliskåren och det begränsar våra möjligheter att engagera oss politiskt, säger Kenneth Fahlesson.
 

Polisförbundet driver nu fallet till Arbetsdomstolen, AD, där har man aldrig tidigare avgjort ett liknande ärende.
 

– Vi tycker att det är en grundlagsskyddad rättighet att engagera sig politiskt, säger Lars Bergman, andre vice ordförande för Polisförbundet.
 

På torsdag kommer AD att ha en beredning i ärendet, efter att Polisförbundet begärt ett så kallat interimistiskt yrkande. Det innebär att AD fattar ett tillfälligt beslut om de tre poliserna får fortsätta på sina politiska uppdrag fram till dess att AD fattar ett slutgiltigt beslut.
Huvudförhandlingarna i AD kommer troligtvis att äga rum först nästa år.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.