Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Poliser sågar den egna omorganisationen

Inrikesminister Anders Ygeman (S) och polisförbundets ordförande Lena Nitz.
Inrikesminister Anders Ygeman (S) och polisförbundets ordförande Lena Nitz.

Svenska poliser sågar den stora omorganisation som just nu pågår, enligt en ny undersökning. Polisförbundet kräver att regeringen sätter tillfälligt stopp i förändringen. Men inrikesminister Anders Ygeman säger nej till kravet.

Noll procent av Sveriges poliser tycker att omorganisationen har gjort arbetet mer effektivt. Endast ett fåtal, 13 procent, tror att polisen i framtiden blir mer effektiv. Allt enligt en ny undersökning från Polisförbundet som presenterade på tisdagen.

Den stora omorganisationen började genomföras i januari 2015 och pågår fortfarande. Enligt planerna ska under 2016 ett stort antal poliser, inte minst chefer få nya arbetsuppgifter.

Men kritiken från polisfacket är hård. Lena Nitz, ordförande i polisförbundet, kräver nu att regeringen ingriper och gör tillfälligt halt i arbetet, medan en kriskommission utvärderar vad som behöver göras.

”Därför kräver Polisförbundet att regeringen tar sitt ansvar och omgående tillsätter en kriskommission för polisreformen bestående av facket, arbetsgivaren och ansvariga politiker”, skriver Lena Nitz.

Foto: Pernilla Tofte/Polisförbundet, TT Inrikesminister Anders Ygeman och Lena Nitz, ordförande i polisförbundet. Foto: TT

Men kravet tillbakavisas av inrikesminister Anders Ygeman (S).

– Det är inte aktuellt, med någon kriskommission, säger han. Omorganisationen sammanfaller med ett förhöjt terrorhot och den största gränsbevakningsinsats som svensk polis har gjort sedan år 1994. Det har förstås ställt polisen inför stora påfrestningar, säger Anders Ygeman till DN.

Är svensk polis på rätt väg?

– Ja. Det finns också undersökningar som visar det, exempelvis att tryggheten ökar och att särskilt den grova brottsligheten minskar.

Anders Ygeman säger till DN att hans förtroende för polisledningen är obrutet och att det pågår utvärderingar av omorganisationen som kommer att presenteras senare i år.

Mats Löfving, ställföreträdande rikspolischef, säger att omorganisationen hittills inte har gett fler poliser nära medborgarna.

– Polisreformen har haft två syften. Det första syftet var en myndighet och en starkare nationell operativ ledning. Där anser de flesta att vi har tagit stora kliv framåt. Den andra delen, som syftar till att få fler poliser nära medborgarna. Där tycker de flesta att vi inte kommit lika långt. Det håller jag med om. Planen är att vi ska ha kommit betydligt längre under 2016.

Just nu pågår ett stort arbete inom polisen att tillsätta chefer. Antalet chefer kommer också att minska kraftigt, vilket ska leda till att flera tidigare chefer i framtiden ska arbeta med andra uppgifter, närmare medborgarna.

Mats Löfving tillbakavisar polisförbundets krav på en kriskommission.

– Det vore att kapitulera och be att andra tar över arbetet. Så det tycker jag är ett väldigt dåligt förslag. Det ärockså viktigt att en enig riksdag har angett färdriktningen för polisreformen, säger Mats Löfving.

Polisförbundets undersökning

Polisförbundet har genomfört en webbundersökning bland sina medlemmar. Undersökningen genomfördes i november 2015. Totalt har 2558 svar kommit in, vilket innebär att 45 procent av de tillfrågade har svarat.

Av de tillfrågade tror 7 procent att den nya polismyndigheten kommer att öka polisens effektivitet, medan 74 procent svarar nej på frågan. 19 procent svarar "vet ej"

13 procent tror att polisen på sikt blir mer effektiv, medan 45 procent tror att den blir mindre effektiv. 21 procent tror att det blir oförändrat medan övriga svarar att de inte vet.

89 procent svarar nej på frågan om polisen hittills har blivit mer effektiv och enhetlig. 0 procent svarar ja.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.