Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

"Poliser tillåts tappa fotfästet"

Det finns en moralisk utförsbacke inbyggd i poliskulturen, enligt psykologen Maria Knutsson. - I stället för att lära av misstagen värjer man sig inom polisen mot anklagelser för våld och övergrepp, säger hon.

Endast en procent av de fall där en polis har anmälts för misshandel, kränkande behandling eller annat tjänstefel leder till fällande dom. Både åklagare och domstolar är snarare att fria en polis än en vanlig medborgare. Det berättade DN i gårdagens tidning.

- Beviskraven är högre när det gäller polisen, sade chefsåklagare Christer Ekelund på polismålsenheten vid Stockholms åklagarämbete.

Även psykologen Maria Knutsson tvivlar på att likhet inför lagen råder.

- Jag är förvånad över att åklagarna och polisens interna utredare gör så lite för att granska polisers övergrepp, säger hon.

Maria Knutsson har varit lärare i psykologi och beteendevetenskap på Polishögskolan i många år. Hon har funderat mycket över det faktum att cirka 98 av 100 anmälda poliser slipper undan utan att bli åtalade.

- I en rättsstat måste varje misstänkt fall av polisbrutalitet tas på största allvar, säger hon. Men i Sverige inleds sällan någon förundersökning - åklagaren väljer att okritiskt tro på vad de anmälda poliserna säger.

Hon påpekar också att polisen saknar rutiner för hur de klagomål som inte handlar om lagbrott ska hanteras.

- Många av dem som anmäler poliser har främst känt sig kränkta. De vill inte att poliserna skall bli dömda, men de vill ha en förklaring eller en ursäkt. Och när de får beskedet att deras anmälan inte kommer att leda till någonting alls, då blir detta ytterligare en kränkning.

Ingen forskare i Sverige har granskat de mekanismer som leder till att somliga poliser, som kanske hade höga ideal när de började, deformeras till fördomsfulla och i värsta fall brutala poliser. Men i USA har sådana studier gjorts, och Maria Knutsson är övertygad om att de amerikanska forskningsresultaten går att överföra till den svenska poliskåren.

- De amerikanska forskarna hävdar att en moralisk utförsbacke finns inbyggd i poliskulturen, förklarar hon. Så är det även i Sverige. På alltför många håll tillåts unga poliser att tappa fotfästet. Chefer och äldre arbetskamrater ger dem inte det moraliska stöd de behöver för att kunna behålla sina humanitet. Det är snabbhet och effektivitet som gäller.

- Få samtal förs om hur den egna människosynen påverkar ens bedömningar och ens sätt att bemöta människor. Alltför sällan stoppas den som är på väg att göra sig skyldig till ett övertramp. Och när någon blir anmäld bildar arbetskamraterna en mur mot omvärlden för att han eller hon inte ska bli avslöjad. Misstagen kan inte omvandlas till lärdomar.

Många poliser förädlas i jobbet, men andra riskerar att förhärdas, enligt Maria Knutsson:

- De slutar att granska sina egna fördomar och förfaller till att visa förakt för de utsatta människor de möter i tjänsten. I värsta fall blir de också onödigt våldsamma.

Både unga polisaspiranter och äldre poliser behöver mogna och trygga chefer som är intresserade av sitt arbete och som öppet säger ifrån när någon har spårat ur, enligt Maria Knutsson.

- Men tyvärr är få av dagens polischefer tillräckligt trygga för att hantera sådana situationer, säger hon. De har ju själva saknat moraliskt stöd - de har blivit svikna i svåra lägen när de har mött ondska och våld i jobbet. Och det är ju inte lätt att ge andra det man själv aldrig har fått.

Bild

Maria Knutsson

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.