Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Polisförbundet djupt självkritiskt

Den grova jargongen på polisens interna facebookgrupp är fullständigt oacceptal, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz. Hon är självkritisk för att hon inte agerat tydligare mot fb-gruppen som har kopplingar till Polisförbundet.

I polisens egen interna Facebookgrupp med 5 000 medlemmar hånas kända kvinnor grovt för sitt utseende, skriver Expressen.

Om TV-journalisten Elisabet Höglund skriver en polis som är medlem i gruppen:

”Mumie i clownperuk som inte behöver ringa 112 för min skull”.

I fb-gruppen har Elisabet Höglunds kritik av polisen även bemötts med tillmälen som “Häxa” och “dement”.

Flera andra personer både män och kvinnor, som har varit kritiska till polisen, har kommenterats på ett hånfullt sätt.

– Inläggen är fullständigt oacceptabla. De strider mot allt det som polisen ska stå för, nämligen respekt för alla människor. Man ska kunna lita på att polisen är schysst, och de här inläggen pekar på raka motsatsen. Jag skäms när jag ser det här, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz i ett pressmeddelande.

Polisförbundets ordförande är djupt självkritisk. Facebookgruppen UMF startades av enskilda poliser, men det var i samband med ett arbete inom Polisförbundet för att ta till vara medlemmars engagemang i sociala medier.

Gruppen administreras bland annat av personer som är anställda på Polisförbundets kansli. Många av Polisförbundets förtroendevalda är medlemmar i Facebookgruppen, däribland förbundets ordförande Lena Nitz, uppger Polisförbundet.

Lena Nitz uppmanar nu administratörerna för gruppen att radera alla kränkande personangrepp.

 – Inom Polisförbundets ledning har vi flera gånger diskuterat de kränkande inläggen, vilket lett till att administratörerna har skrivit ett särskilt meddelande om att personangrepp inte hör hemma i gruppen och att inläggen ska vara sakliga. Men jag inser nu att vi borde ha varit ännu tydligare och bett administratörerna att också radera de kränkande inläggen.  Jag kommer att kalla gruppen till ett särskilt möte för att diskutera de här frågorna, säger Lena Nitz.

– Det här visar att både vi som fackförbund och polisen som helhet måste ta etik- och värderingsfrågorna på ännu större allvar. Därför är det hög tid att vi kommer i gång med den gemensamma arbetsgrupp som vi och Rikspolisstyrelsen har tillsatt för att diskutera de här frågorna, säger Lena Nitz vidare i pressmeddelandet.

Rikspolischefen Bengt Svenson är kritisk till ”tonläget” i den Facebookgrupp som Expressen avslöjat men anser inte att han kan eller bör ingripa.

– Om jag kallas pajas eller clown, det får jag väl tåla men att man använder sådana uttryck om andra tycker jag är tråkigt. Men det här deras privata sätt att uttrycka sig. Det kan jag ha synpunkter på men jag kan inte göra något åt det, säger Svenson.

Han drar en strikt gräns mellan vad poliser gör i tjänsten och vad de ägnar sig åt som privatpersoner.

 – När det gäller poliser som använder sociala medier i tjänsten finns det tydliga krav på hur det ska hanteras. Man får ha vilka uppfattningar man vill men är man i tjänst är det våra värderingar som gäller, säger Bengt Svenson.

TV-journalisten Elisabet Höglund säger till DN:

– Det här bekräftar alla fördomar man kan ha om polisen. Men jag trodde faktiskt inte att svensk polis ägnade sig åt kommentera människors utseende på nätet på det mest förnedrande vis.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.