Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-29 14:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/polisforbundet-raketforbudet-far-inte-nagon-snabb-effekt/

Sverige

Polisförbundet: Raketförbudet får inte någon snabb effekt

Sedan halvårsskiftet är det förbjudet för privatpersoner att skjuta raketer med pinne.
Sedan halvårsskiftet är det förbjudet för privatpersoner att skjuta raketer med pinne. Foto: Thomas Johansson/TT

Årets förbud att skjuta raketer med pinne kommer inte att betyda så mycket för problemen med beskjutningar mot polisen.

– Gatsten eller raketer, det är samma typ av beteende. Det tar tid att förändra, säger polisförbundets vice ordförande Tomas Stjernfeldt.

De senaste dagarna har polisen blivit utsatt för beskjutningar med raketer i samband med insatser i Kristianstad. Även i Södertälje har det varit oroligt med raketskjutningar, något som gör att kommunstyrelsens ordförande Boel Godner vill arbeta för att införa ett totalförbud mot fyrverkerier.

Sedan halvårsskiftet är det förbjudet för privatpersoner att skjuta raketer med pinne utan ett särskilt tillstånd. Det är den typen av fyrverkeripjäser som oftast används vid beskjutningar av polisen.

Polisförbundets vice ordförande, Tomas Stjernfeldt, menar att beskjutningen är allvarlig, dels för att raketerna kan orsaka allvarliga personskador, men också för att den leder till förseningar i polisens och blåljuspersonalens insatser.

– Det hindrar det arbete vi ska göra, ofta i akuta situationer när vi ska assistera räddningstjänst eller ambulans. Det är ett allvarligt problem, säger Tomas Stjernfeldt.

En undersökning som polisförbundet gjort visar att 15 procent av poliserna i ingripandeverksamheten under det senaste året blivit beskjutna med fyrverkeripjäser. 

Förbudet mot raketer, som infördes i somras, tror han inte kommer att få någon effekt i det korta perspektivet. Raketerna går att få tag på ändå, antingen genom mindre nogräknade handlare, import från utlandet eller genom inbrott och stölder.

– På sikt kan lagstiftningen få effekt, men utöver att samhället markerar mot den här typen av brottslighet så krävs det ett förändrat beteende. För våra polisers skull måste vi visa att samhället står bakom dem, säger Tomas Stjernfeldt.

Stenkastning eller raketskjutning – det är ett uttryck för en inställning till samhället, demokratin och staten som inte är acceptabel, menar han. Sådant tar tid att förändra.

– Det spelar inte heller någon roll vilken lagstiftning vi har om vi inte kan ingripa mot dem som bryter mot den. Det gäller också att vi får de resurser som vi behöver för att kunna ingripa och förebygga den här typen av brott, säger han.