Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-19 12:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/polisforbundet-utred-mojligheten-att-anstalla-norska-poliser/

Sverige

Polisförbundet: Utred möjligheten att anställa norska poliser

Polisförbundets ordförande Lena Nitz. Foto: Henrik Montgomery/TT

Utred möjligheten att anställa norska poliser. 

Det vill Polisförbundet och pekar på att det finns ett överskott av poliser i Norge.

– Med tanke på den polisbrist vi har i Sverige måste alla vägar för att öka numerären undersökas, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz.

Rätta artikel

Polisförbundets ordförande Lena Nitz påtalar att Norge har ett överskott på poliser och att 264 utbildade norska poliser från de senaste fyra kullarna inte har fått polisjobb.

Hon föreslår att de – efter en kompletterande utbildning – skulle kunna ingå i den svenska poliskåren.

– Vi måste vända på varje sten för att öka antalet poliser i Sverige. I kontakter med våra norska kollegor så har de visat intresse för det här. Men självklart måste det utredas ordentligt, säger Lena Nitz i ett pressmeddelande och berättar att de norska poliserna har en treårig kandidatexamen och är ”högt kvalificerade poliser”.

Den svenska polisutbildningen omfattar fem terminers heltidsstudier, inklusive en sex månaders aspiranttjänstgöring. 

Enligt regeringen ska polisen ha 10.000 fler anställda till 2024. Drygt 7.000 av dessa ska vara poliser, resten civil personal. Men upp till 22.000 personer behöver komma in i rekryteringsprocessen för att kompensera för personal som går i pension eller slutar av andra anledningar.

− Ska politikernas mål om 10.000 fler polisanställda, varav majoriteten ska vara poliser, bli verklighet till 2024 måste man vidta alla de åtgärder man kan. Men det måste ske utan att tumma på de krav som måste ställas på en polis, säger Lena Nitz.

Samtidigt har antalet poliser som sagt upp sig årligen ökat. Antal poliser per 100.000 invånare har minskat. I december 2017 låg siffran på 195, att jämföra med 208 samma tid 2012, enligt TT.

En representant för polismyndigheten skriver i en kommentar till TT att man har ett nära operativt samarbete med norska kollegor och att polisen arbetar för att för att utveckla samarbetet.

”Under senare år har flera överenskommelser träffats som kommer att fortsätta utveckla detta samarbete. Polismyndigheten tycker att det är bra att det väcks nya idéer om hur svensk polis kan öka sin operativa förmåga. Det finns i dag inga planer på att öppna upp för att anställa poliser som har utbildats i andra länder. För att anställas som polis krävs enligt nuvarande lagstiftning att den anställde har svenskt medborgarskap.”