Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-09 11:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/polisgrupp-startas-efter-vandalism/

Sverige

Särskild polisgrupp ska utreda upplopp i Göteborg

Polisen griper en person i samband med stök efter Black lives matter-demonstrationen i Göteborg.
Polisen griper en person i samband med stök efter Black lives matter-demonstrationen i Göteborg. Foto: Björn Larsson Rosvall

En särskild grupp har tillsatts inom polisen för att utreda det upplopp som startade efter en demonstration i Göteborg till stöd för rörelsen Black lives matters.

– Det finns ett stort antal personer som kan misstänkas för brott, säger Anders Börjesson, bitrände polisområdeschef i Göteborg.

Runt 2.000 personer samlades i söndags på Heden i Göteborg för att manifestera sitt stöd för den amerikanska rörelsen Black lives matter och för att demonstrera mot rasism. På grund av den pågående covid-19-epidemin fick demonstrationen inte tillstånd att samla fler än 50 personer och polisen valde därför att upplösa sammankomsten.

En kort tid efter det utbröt upplopp i centrala Göteborg med krossade butiksfönster och förstörelse som följd. Totalt har 35 polisanmälningar upprättats med koppling till upploppet.

Polisen i Göteborg tillsätter nu en särskild grupp för att utreda brott som kan ha begåtts i samband med upploppet.  

– Här behövs en kompetens som våra vanliga utredare inte har. Vi har bra folk utspridda i vår organisation och nu samlar vi ihop dem, säger Anders Börjesson, biträdande polisområdeschef i Göteborg. 

Han uppger vidare för DN att polisen har samlat in ett omfattande videomaterial som nu kommer att analyseras och tror att polisen med tiden kommer att ha goda möjligheter att identifiera personer kan misstänkas ha begått brott.

I samband med upploppet anhölls fem personer, fyra av dem misstänks för våldsamt upplopp och en av dem för förberedelse till grov misshandel. Enligt Ander Börjesson kan antalet misstänkta komma att växa avsevärt.

Läs mer: Flera bränder på Hisingen 

Hur stor den särskilda utredningsgruppen är avslöjar Börjesson inte, men den består enligt honom av ”tillräckligt många” poliser. En liknande grupp arbetade med att utreda brott i samband med de våldsamheter som uppstod i samband med att den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen, NMR, demonstrerade utanför Bokmässan i Göteborg 2018.

Efter NMR:s demonstration dömdes 5 nazister för våldsamt upplopp, samtidigt friades 14 av NMR:s medlemmar från misstankar om hets mot folkgrupp. De friande domarna överklagades.

Läs mer om vad som händer i Göteborg. 

Ämnen i artikeln

Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt