Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Polishunden Ice luktade sig till segern i SM

Husse Glenn Andersson tillsammans med patrullhunden Ice, 4 år.
Husse Glenn Andersson tillsammans med patrullhunden Ice, 4 år. Foto: Nicklas Thegerström

Goda nerver, ett fantastiskt luktsinne och stor arbetskapacitet gjorde patrullhunden Ice till svensk mästare på söndagen.

Polishundarna ska hoppa ut i vattnet och simma ifatt flyende personer och sedan föra in dem till stranden igen. Det är ett av flera krävande moment under SM för polishundar som avslutades på söndagen vid Rosersbergs slott utanför Sigtuna. Vinnare i skyddshundsklassen blev fyraårige Ice, hemmahörande i Malmö.

– Jag har fött upp honom själv från det att han var valp, säger den stolta hussen Glenn Andersson, som även utbildar polisens hundförare i region Syd.

Den stora styrkan hos Ice är att han har en mycket hög lägstanivå, enligt Glenn Andersson, som också berättar att hans hund har ett fenomenalt luktsinne, goda nerver och ett så lugnt humör att även ovana hundförare skulle klara av honom.

– Han är helt outsinlig i sin energi att jobba. Han är med på noterna och ivrig att arbeta, säger husse Glenn Andersson på väg att köpa en hamburgare som belöning till sin fyrbente vän.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.