Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Hot om skolskjutning på skola i Kiruna

En skola i Kiruna har utsatts för hot om skolskjutning. Polisen har varit på plats vid skolan för att hålla förhör. 

– Det finns inga planer på att utrymma skolan, säger Annettet Koivionniemi, närpolischef i Kiruna, till NSD.

Enligt uppgifter till SVT Nyheter har hotet publicerats på appen Jodel i veckan och anmälan om olaga hot gjordes under onsdagskvällen.

– Vi har fått in en anmälan om ett olaga hot mot en skola. Vi utreder det men vi har inget konkret som styrker det här påståendet, säger förundersökningsledare Fredrik Söderlind till DN.

Polisen har varit på plats vid skolan och hållit förhör och pratat med rektorerna.

– Det finns inga planer på att utrymma skolan, utan polisen utreder andra, tredje och fjärdehandsuppgifter om ett hot, säger Annettet Koivionniemi, närpolischef i Kiruna, till Norrländska Socialdemokraten.

Enligt Fredrik Söderlind har hotet spridits på Jodel men även andra sociala medier.

– Det florerar i sociala medier om en skolskjutning och det ingår i anmälan också. Hotet har förstärkts på sociala medier och det har spridits i alla möjliga sociala forum. Men det är diffusa uppgifter och inget som styrker misstanke, säger han.

Polisen har i nuläget ingen misstänkt.

Jodel är en app där användarna kan skicka anonyma meddelanden begränsade till vissa geografiska områden. I oktober 2015 hotades Lunds universitet i ett inlägg på appen vilket fick lärosätet att stänga ned verksamheten. Även Örebro universitet tvingades hålla stängt i januari 2015 efter att ha hotats på meddelandeappen.

Under onsdagen riktades även i Karlskrona ett hot om skolskjutning mot en skola, vilket Sveriges Radio var först att rapportera om.

– Det har varit en ung tjej som uttalat ett hot på sociala medier. Vi har anträffat henne och det är ingen fara nu. Det blev ett annat sorts ärende eftersom sociala myndigheter omhändertog henne, säger Thomas Boking, jourhavande förundersökningsledare, till DN.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.