Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Sök efter morddömd rymling avbryts i Laxå

00:51. Jakten efter den morddömde mannen i 25-årsåldern som vid lunchtid på torsdagen rymde från Kriminalvårdens transport i Laxå fortsätter. En stor polisstyrka letar efter honom med både hundpatruller och helikopter.

En man i 25-årsåldern, dömd för mord, flydde i går från en transport i närheten av Laxå. På fredagsmorgonen fick polisen in tips om att han kan ha setts springa till en väntande bil. Senare under fredagen avbröt polisen sökandet i området runt Laxå. I stället söks mannen på andra platser i landet.

En person som bor på en gård ungefär tre kilometer från platsen för rymningen såg på fredagsmorgonen en man fly i en bil, enligt ett tips till polisen, som Aftonbladet var först med att rapportera om.

Vittnet såg från köksfönstret två eller tre män stå och vänta vid en bil. Plötsligt kom en annan man målmedvetet gående i riktning mot bilen. Mannen och de väntande hoppade in i bilen, som snabbt körde därifrån.

Enligt gårdsinnehavaren ska mannen ha burit en vit t-shirt och sett ”vältränad och bestämd” ut när han gick mot bilen, skriver Aftonbladet.

Polisen har fått ”en färg och en form” på bilen från tipsaren. Av taktiska skäl vill man dock ännu inte gå ut med vilken färg och form det handlar om. Om uppgifterna når dem som alltså eventuellt kör rymlingen vet de att polisen söker dem och kanske byter flyktbil.

Under fredagen avbröt polisen sökandet efter mannen i området kring Laxå. Från och med klockan 17 arbetar de i stället med inre och yttre spaning på andra platser i landet. I närmare 30 timmar har mannen sökts i området kring Tivedskogarna, men nu bedömer polisen inte att det är motiverat att fortsätta leta där.

”Det inte längre är troligt att mannen finns kvar i sökområdet”, skriver polisen på sin hemsida.

Helikopter användes i sökandet under natten. 


Polisen söker efter en man som rymt från Kriminalvårdens transport i Laxå.
Polisen söker efter en man som rymt från Kriminalvårdens transport i Laxå. Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Mannen, som är i 25-årsåldern, rymde vid lunchtid på torsdagen vid Borasjön i Laxå kommun. Han skulle transporteras från en rättspsykiatrisk klinik i Göteborg till häktet i Sala men rymde när bilen stod stilla.

Ingen fritagning ska ha förekommit vid rymningen, och inte heller något våld. Mannen sprang ifrån Kriminalvårdens personal och in i skogen.

Enligt polisen har mannen ingen dokumenterad historia av våldsamhet utöver det grova våldsbrottet som han är dömd för i tingsrätten. Samtidigt poängterar polisen att det är oklart hur mannen reagerar om han känner sig trängd.

En särskild utredning kommer att tillsättas för att ta reda på vad som hände vid rymningen.

Läs mer: Polisen jagar mordmisstänkt man

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.