Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Polislärare: Rekrytera fler romer

Fler romer i poliskåren vore ett bra sätt att motverka den typ av fördomar som tycks ligga bakom registret i Skåne som DN avslöjat. Det tycker polisutbildningarnas föreståndare. Men några försök att locka romer att söka sig till yrket har inte gjorts.

Rekrytera fler personer med romsk bakgrund till polisen, föreslog Thomas Hammarberg i en DN-intervju. Hammarberg har varit Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter och är specialist på romernas situation. Med en sådan personalpolitik skulle, enligt honom, risken minska för att fördomar fick styra brottsbekämpningen.

DN har talat med föreståndarna för polisutbildningarna i Umeå och Växjö och bägge tror att Hammarbergs förslag skulle ha en positiv effekt.

– Det är en jättebra tanke och det är förstås precis så vi ska jobba, säger Lars-Erik Lauritz, föreståndare för polisutbildningen i Umeå.

Fler romer skulle få direkt effekt på polisarbetet, tror Lauritz.

– Nog vore det betydligt svårare att hålla på med ett register över etniska romer om man själv har romer som arbetskamrater.

En blandning med personer från olika bakgrunder är alltid positivt, inte minst i polisyrket, menar Lauritz.

– Då kanske det som nyss kändes främmande varken behöver vara främmande eller skrämmande längre, säger han.

Diskussioner om mångfald, etnicitet och fördomar är ett stående inslag i utbildningen men något särskilt moment om romerna och deras situation finns inte enligt Lars-Erik Lauritz. Han kan inte dra sig till minnes att någon av studenterna i Umeå har sagt sig ha romsk bakgrund.

På polisutbildningen i Växjö har det i alla fall gått en person med sådan bakgrund, enligt prefekten Betty Rohdin. Hon tror också att fler sådana poliser vore bra.

– Det är så klart bättre med en mixad grupp där man kan dela med sig av olika erfarenheter. Men jag tror inte det räcker. Svenska poliser måste också ha bättre kunskaper om vad som händer i samhället, i världen och Sverige, säger Rohdin.

Hon tror att fördomarna inom poliskåren i viss mån är en generationsfråga.

– Våra studenter har växt upp i ett land där det finns många olika slags människor. Jag tror inte att de tänker i kategorier så som min generation gör, säger Rohdin.

Polisstudenterna i Växjö efterfrågade nyligen mer kunskap om romer och en föreläsare bjöds in men fick avbokas på grund av sjukdom.

Rekryteringen av studenter till landets polisutbildningar sköts av rikspolisstyrelsen RPS. Där har dock inga försök gjorts att locka just personer med romsk bakgrund att söka.

– Vad jag känner till har RPS aldrig särskilt riktat sig till romer, säger Stefan Sterner, HR-strateg på RPS.

Han framhåller att RPS vill att polisyrket ska attrahera så breda grupper som möjligt. Satsningar har gjorts med viss framgång för att få en jämnare könsfördelning och locka personer med utländsk bakgrund till polisutbildningarna.

Det är för tidigt att dra några slutsatser angående rekryteringen till polisutbildningarna med anledning av de avslöjade registren med romer, anser Stefan Sterner. Han vill inte heller uttala sig om vad det skulle betyda om kåren fick ett större inslag av medarbetare med romsk bakgrund.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.