Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Polismannen om insatsen i Kärrtorp: ”En krigszon”

Stockholmspolisen har fått hård kritik för sitt agerande vid demonstrationen i Kärrtorp. Nu ger en av de utkommenderade poliserna sin version av insatsen.”Att hamna i likt en krigszon på bara några sekunder var inget vi förväntade oss”, skriver han på sajten Blaljus.nu.

DN har talat med en av poliserna som deltog i söndagens insats i Kärrtorp i södra Stockholm. Han avböjer att låta sig intervjuas, men har på sajten Blaljus.nu berättat om händelseförloppet, som slutade med att 28 personer greps misstänkta för våldsamt upplopp. 

Polisen med signatur M Olsson berättar att det fanns indikationer på att demonstrationen kunde bli stökig, men han hävdar att ingen förväntade sig ett sådant våldsamt förlopp. De sex poliserna var utspridda på torget, i par, när ett 40-tal personer från Svenska Motståndsrörelsen kom dit beväpnade med kevlarhandskar med knogjärn under, påkar, knivar, nödbloss, egentillverkade sköldar och glasflaskor i massor.

”En person beskrev det som i filmen Braveheart, i sekvensen då alla soldater på angiven signal skjuter i väg sina pilar… det viner flaskor och stenar på samma sätt mot oss och mot demonstranterna. Jag hinner tänka 'nu går det åt helvete'”, skriver polisen på Blaljus.nu.

Enligt polisen började demonstranterna i sin tur att beväpna sig med störar, påkar, stenar och stolar. Han skriver att poliserna var tvungna att försvara sig mot våld från två håll – med livet som insats.

”Att folk ifrån demonstrationen senare kommer fram och spottar och fräser åt mig, kallar oss totalt inkompetenta då vi sex inte 'bara grep motdemonstranterna'…”, skriver polisen. 

För egen del slutade dagen på Södersjukhuset för omplåstring av skadorna. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.