Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Polismyndigheten får hård kritik efter DN:s avslöjanden

Polismyndigheten får hård kritik efter DN:s avslöjanden. Poliser i nyckelroller har haft nära kontakt med ett bolag mitt under pågående mångmiljonaffär.

– Vi är bedrövade över att Polismyndigheten uppenbarligen inte kan hantera upphandlingar på ett korrekt sätt, säger Ulla Andrén, ordförande på Transparency international.

Två poliser har anmälts av Polismyndigheten efter att DN avslöjat deras kontakter med bolaget AB Svenska Pass. Företaget vann i april en stor upphandling värd över 730 miljoner kronor och de två poliserna hade nyckelroller i affären. Samtidigt mejlade de med bolaget om gemensamma middagar och utlandsresor.

Nu får Polismyndigheten tung kritik. Antikorruptionsorganisationen Transparency Internationals svenska ordförande säger att uppgifterna om Polismyndigheten är allvarliga.

– Vi är bedrövade över att Polismyndigheten uppenbarligen inte kan hantera upphandlingar på ett korrekt sätt. Jag är även uppbragt över att svenska företag förefaller okunniga om den mutlagstiftning vi har, säger ordföranden Ulla Andrén.

Läs mer: Middagar och resor i polisens miljonupphandling

Hon understryker vikten av att myndigheter agerar korrekt under upphandlingar för att undvika jävssituationer och att någon leverantör får konkurrensfördelar.

– Om det är någon som borde veta detta så är det Polismyndigheten, säger Ulla Andrén som välkomnar att myndigheten nu gjort en anmälan.

Foto: Alexander Mahmoud

Ett av de mejl som skickats. Foto: Alexander Mahmoud

Även Institutet mot mutor är kritiskt mot Polismyndighetens agerande. Natali Phalén, generalsekreterare på organisationen, tycker att det som framkommit är mycket olämpligt.

– Det är centralt att offentliga upphandlingar sker utan risk för påverkan. Det får inte förekomma några förmåner eller annat som inte är objektivt och grundat på lagen om offentlig upphandling. Det som framkommit och som skett under ett pågående upphandlingsförfarande är direkt olämpligt, säger Natali Phalén.

Läs mer: Expert om polisens upphandling: Ser extremt dåligt ut

Tipsa DN:s granskande reportrar.

Du får vara anonym och skyddas av grundlagen som uppgiftslämnare.

Mejla reportrarna: mikael.delin@dn.se och kristoffer.orstadius@dn.se

Eller lämna ditt tips på vår krypterade tjänst: dngranskar.dn.se

Eller skriv brev till Dagens Nyheter, 105 15 Stockholm.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.