Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-21 11:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/polisradio-hittades-pa-gatan-var-installd-pa-spaningskanal/

Sverige

Polisradio hittades på gatan – var inställd på spaningskanal

Polisen som tappade bort radion agerade felaktigt, har det slagits fast i en utredning. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

En polisradio inställd på spaningsgruppens interna kanal hittades på en trottoar i Göteborg. Ägaren till utrustningen visste då inte om att den försvunnit. 

Nu är ärendet inlämnat till Polismyndighetens personalansvarsnämnd.

Den femte september upptäckte en polis den handburna radion liggandes på gatan vid Sankt Sigfrids plan i Örgryte, polisens interna kanal för spaningsgruppen var påslagen.

Radions ägare var vid tillfället ledig efter att ha jobbat kväll dagen innan. Han var ovetandes om att utrustningen försvunnit.

En anmälan om tjänstefel gjordes dagen därpå, men chefsåklagaren vid Särskilda åklagarkammaren lade ner förundersökningen. I stället inleddes en arbetsrättslig utredning för att undersöka om polisen i fråga hanterat radion felaktigt.

I samtal under utredningen berättade polisen att han kvällen innan radion hittades haft ett stressigt arbetspass, men att han förvarat utrustningen enligt riktlinjerna. Under kvällspasset hade han inte varit på platsen där radion hittades.

Utredningen slår nu fast att polisen genom oaktsamhet hanterat radion felaktigt. Därför bör han få en varning, enligt polisregion Väst, som lämnat över ärendet för prövning hos Polismyndighetens personalansvarsnämnd.