Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Polisresultaten rasar allt djupare

Rikspolischef Dan Eliasson.
Rikspolischef Dan Eliasson. Foto: Stefan Rothmaier (DN)

Alla sju polisregioner missar målet om förbättrade utredningsresultat. Värst är situationen i Stockholm och Region Syd. Men rikspolischef Dan Eliasson står fast vid sitt löfte.

– Det ska fan vända, på ren svenska, säger han till DN.

Regeringen har gång på gång upprepat att svensk polis måste prestera bättre. I augusti klargjorde inrikesminister Anders Ygeman (S) i DN att han ville se uppåtpekande resultat redan under det här året.

Istället har utvecklingen gått åt rakt motsatt håll.

DN kan nu presentera siffror som visar att polisen i modern tid aldrig har producerat så få brottsutredningar som under 2016.

Läs mer: Polisen lät bli att redovisa sitt dåliga resultat

Mellan januari och oktober föll antalet utredningar som överlämnats till åklagare till 120.015. Det är en nedgång med 11.875 utredningar eller 9 procentenheter jämfört med motsvarande period 2015. Då färdigställdes 131.890 utredningar – även det rekordlågt vid tidpunkten.

– Fram till oktober i år hade vi inte fått den vändning vi vill ha. Det här är något vi sliter otroligt med, kommenterar rikspolischef Dan Eliasson när DN träffar honom.

I september fattade polisledningen beslut om en akut åtgärdsplan, vilket bland annat lett till att flera hundra civila brottsutredare har snabbrekryterats. Ändå visar den interna statistiken att raset går allt snabbare och i oktober var minskningstakten hela 11 procent.

– Det är bara att konstatera att om detta inte räcker får vi vidta ytterligare åtgärder. Det ska fan vända, på ren svenska, fortsätter Dan Eliasson.

Läs mer: Dan Eliasson: Hundratals nyanställda ska lösa krisen

Sämst resultat uppvisar Region Stockholm och Region Syd. Här har utredningsresultaten backat med hela 13 procent jämfört med fjolåret. Enligt rikspolischefen är den viktigaste förklaringen att vågen av olösta mord och mordförsök gör att annan utredningsverksamheten måste skjuta till resurser.

– Den tunga, grova brottsligheten måste vi prioritera. Vi kan inte lägga ett mord åt sidan, kommentar Dan Eliasson.

Trots det allvarliga läget tror rikspolischefen att vändande siffror kan vara inom räckhåll och i sina senaste kontakter med inrikesminister Anders Ygeman har han vädjat om tålamod.

– Jag har förmedlat till honom att vi har förhoppningar om att vi ska vända det här under slutet av året, säger Eliasson och hänvisar till att polisen i november öppnat kontaktcentra runt om i landet.

– Där har vi tung utredningsförmåga, så det ska ha betydelse, fortsätter han.

DN söker inrikesminister Anders Ygeman för en kommentar.

Läs mer: Rekordfå brott klaras upp efter polisens omorganisation

Läs mer: Lokalpoliser går på knä efter att mellanchefer togs bort

Foto: Stefan Rothmaier (DN)

Läs mer. DN granskar polisen
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.