Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Polistjänsteman anmäld för Facebookinlägg

Arkivbild.
Arkivbild. Foto: Thomas Karlsson

En polistjänsteman på polisen i region syd har anmälts till enheten för särskilda utredningar efter att ha publicerat islamofobiska inlägg på sin privata Facebooksida.

I ett av Facebookinläggen har polistjänstemannen publicerat en bild på en kvinna med barnvagn som räcker över en karta med p-piller till en kvinna i smutsiga kläder och flera barn omkring sig och skriver ”Enda tänkbara bidraget enligt min uppfattning (Avser tiggeriet på gator och torg)”. 

I ett annat inlägg delar han en artikel från en österrikiska tidning där en annan Facebookanvändare skrivit att ”Det kan komma en dag då vi måste be alla kvinnor att gå med slöja i solidaritet med muslimska kvinnor”, varpå polistjänstemannen kommenterar att ”Ett sådant Sverige är jag inte intresserat av” och tillägger att ”Politiska och religiösa attribut skall inte finnas med i arbetslivet och inte i ”uniformsarbeten””.

Polisen i region syd har upprättat en anmälan mot polistjänstemannen som ska utredas av enheten för särskilda utredningar hos polisen.

– Vi har upprättat en anmälan kring detta enligt de rutiner vi har och lämnat ärendet vidare till enheten för särskilda utredningar. Det är upp till dem att göra en eventuell brottsrubricering, säger Lotta Hansson, kommunikationschef på polisen region syd.

Är de här Facebookposterna förenliga med polisens värdegrund?

– Jag har inte tagit del utav alla. Alltså det här är en väldigt väldigt väldigt svår och komplicerad frågeställning kan jag tycka. Det är klart olämpligt naturligtvis som företrädare på polisen men det måste också vägas mot varje människas rätt att fritt utrycka sina åsikter. Det är just detta som enheten för särskilda utredningar ska ta ställning till, hur man balanserar detta och var gränserna går så att säga, säger hon.

Mannen är pensionerad men är timanställd som handläggare hos polisen i region syd och var i tjänst så sent som i tisdags.

– Att han är i tjänst, ja, det är han därför att så länge vi som arbetsgivare inte kan påvisa att han utfört en brottslig handling eller använt sin grundlagslagsskyddade rättighet att uttrycka sina åsikter så kan vi inte göra någonting, utan det är en fråga som utredningen på enheten för särskilda utredningar ska visa, säger Lotta Hansson.

Polistjänstemannen själv anser inte att han gjort något fel.

– Det har ju inte med min tjänst att göra överhuvudtaget utan av någon anledning har man sökt reda på mig på Facebook och plockat ut några artiklar är som jag har delat och kommenterat, säger han.

Tycke du att Facebookinläggen överensstämmer med polisens värdegrund?

– Ja, jag har full koll på polisens värdegrund. Jag är varken sverigedemokrat eller rasist eller islamofobisk, säger polistjänstemannen.

Varje sådan här grej gör ju att vårt rykte och vårt anseende skadas.

Polisförbundet i region syd kommer inte att agera i ärendet. Polistjänstemannen är timanställd och har inte varit medlem i facket på flera år.

– Jag är inte insatt i det här specifika fallet, men det ligger inte inom ramen för den värdegrund som polisen eller polisförbundet står för. Det är ju något som han gör på sin privata Facebook på sin fritid. Det blir intressant att få det prövat, säger Fredrik Brokopp, kommunikationsansvarig på Polisförbundet i region syd.

Polisen i Skåne har tidigare varit i blåsväder. 2009 blev det känt att kravallpolis kallat ungdomar i Rosengård för ”apajävlar” och ”blattar” under ett ingripande. År 2013 blev det känt att polisen i Lund under flera år systematiskt kartlagt romer utan att det fanns brottsmisstankar bakom.

– De här exemplen speglar inte kulturen inom poliskåren på något vis. Men varje sådan här grej gör ju att vårt rykte och vårt anseende skadas. Det är olyckligt att vi hamnar i den typen av fokus, säger Fredrik Brokopp.

Tidigare i vintras var polisen Peter Springare misstänkt för hets mot folkgrupp efter att ha lagt ut inlägg om kriminella invandrare på sin Facebooksida, något som åklagaren friade honom för. I det fallet vägde yttrandefriheten starkt.

– Precis som i fallet med Peter Springare kommer den här utredningen försöka att avgöra var gränsen för yttrandefriheten går i förhållande till sitt jobb, säger Bo Wennström, professor i rättsvetenskap på Uppsala universitet.

Han tror inte att en sådan här händelse påverkar svenskarnas förtroende för polisen.

– En spontan reaktion skulle vara att det här är förskräckligt och förstör förtroendet för polisen. Men forskning visar att svenskar har en väldigt stor tilltro till polisen och ser på polisen som en samhällelig nyttighet som är kopplad till trygghet. Saker som är väldigt negativa till tilltron är att ingen svarar när man ringer, ingen kommer när man anmäler. Det skadar organisationen. Men när det kommer till sådana här enskilda händelser handlar det om vem som gör det. Är det rikspolischefen är det negativt, annars är förtroendet så robust. Polisen står inte och faller med det hela, säger Bo Wennström.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.