Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-14 20:49 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/polisvan-forhorde-assangeanmalare/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Polisvän förhörde Assangeanmälare

Polisens förhörsledare i Assangeutredningen har både personliga och politiska kopplingar till en av de två kvinnor som anmält Wikileaks-grundare Julian Assange för sexuella övergrepp, skriver Expressen.

Kvinnorna lärde känna varandra genom att de båda är engagerade i samma politiska parti och har under tiden efter anmälan skickat personliga hälsningar till varandra på nätet och varit öppna med sin vänskap i sina bloggar.

Enligt Expressen har förhörsledaren, trots att hon deltagit i utredningen, skrivit starkt negativa kommentarer om Julian Assange på sin Facebook-sida. I slutet av februari skrev hon i en statusuppdatering om den "överdrivet upphaussade sprickfärdiga bubblan Assange".

Förhörsledaren hänvisar frågor om hanteringen av ärendet till polisens presstalesperson Ulf Göranzon. Han säger att han inte känner till uppgifterna om de båda kvinnornas vänskap.

– Eftersom jag själv inte tagit del av några uppgifter, annat än via hörsägen, så har jag inte för avsikt att kommentera, säger Ulf Göranzon.

Informationsdirektör Karin Rosander vid åklagarmyndigheten har sökt kontakt med förundersökningsledaren, överåklagare Marianne Ny i Göteborg, under torsdagsförmiddagen.

– Jag räknar med att vi kommer att gå ut med någon typ av pressmeddelande under dagen, sade hon.

– Mer kan jag inte säga nu, annat än att det förekommer mycket rykten i det här fallet.

Björn Hurtig, Julian Assanges advokat i Sverige, ifrågasätter hela förundersökningen efter Expressens avslöjande. Han kräver nu information om det förekommit telefon- eller sms-kontakter mellan förhörsledaren och den anmälande kvinnan under utredningens gång.

– I min värld borde den här förhörsledaren inte ha deltagit i utredningen, säger han till tidningen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.