Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Politiker polisanmäls för ”fördomsfri negerboll”

Företagaren och moderatpolitikern Eva Sidekrans marknadsförde ett bakverk som "Gammeldags fördomsfri negerboll." Nu anmäls hon för hets mot folkgrupp.

Föreningen Afrosvenskarna i Stockholm lämnade på lördagsmorgonen in en polisanmälan om hets mot folkgrupp mot företagaren Eva Sidekrans, som står på tredje plats till kommunfullmäktige i Älvkarleby.

– Vi har valt att göra polisanmälan, inte som många tror för att markera, utan för att vi tar det här på stort allvar. Vi är trötta på att mötas av den här typen av tillmälen, säger Zakarias Zouhir, ordförande för Afrosvenskarna i Stockholm.

Afrosvenskarna har även kontaktat Moderaterna och frågat om politikerns agerande är förenligt med partiets värderingar.

– N-ordet är väldigt kränkande, vilket alla inte förstår. Eva Sidekrans, som kandiderar, verkar inte ta kritiken på allvar. Vi och våra barn vill inte bli omtalade på det här sättet, säger Zakarias Zouhir.

Vad säger du om att det ofta påpekas att bakverket har kallats så här historiskt?

– Jag köper inte det. Det är skitsnack. N-ordet togs en gång i tiden fram av vita för att trycka ner svarta. Det måste få ett slut, säger Zakarias Zouhir.

Erica Lejonroos, partiombudsman för Moderaterna i Uppsala län, uppger för Gefle Dagblad att man kommer att ta upp frågan på ett möte i nästa vecka.

– Uttrycket är absolut inte förenligt med Moderaterna. Vi kommer att hantera det här men just nu är folk på semester.

DN har varit i kontakt med Eva Sidekrans, som via sin sambo hälsar att hon inte har några kommentarer.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.