Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Politikernas Säposkydd har blivit dubbelt så dyrt

01:08. Susanna Trehörning, chef för personskydd på Säpo, om att kostnaderna för politikernas livvakter har fördubblats på tio år.

På söndag är det 30 år sedan statsminister Olof Palme mördades.

Men trots att kostnaderna för personskydd mer än fördubblats på tio år lever de flesta partiledare och ministrar utan livvaktsskydd under stora delar av dygnet.

Sedan 2004, året efter mordet på Anna Lindh, har kostnaderna för Säpos personskydd mer än fördubblats. Kostnaden 2014 var 502 miljoner kronor, en ökning med 143  procent sedan 2004 när siffran var 207 miljoner kronor räknat i  samma penningvärde.

– Med ökade anslag har vi börjat skydda fler personer ur den centrala statsledningen än tidigare, säger Susanna Trehörning, enhetschef för personskyddet.

Hon är chef över mellan 120 och 140 livvakter med uppgift att skydda den centrala statsledningen: regering, riksdag och hovet. Enligt den utredning som gjordes efter Anna Lindh-mordet, när styrkan bestod av 93 livvakter, behövs minst tio livvakter för att skydda en person dygnet runt. Därför skyddas svenska makthavare bara under delar av dygnet. En analysavdelning på Säpo ansvarar för bedömningarna.

– Att vi inte är med ibland har inte med resurser att göra, utan att vi gör en bedömning att vi inte behöver vara med. Den bedömningen känner jag mig väldigt trygg med, säger Susanna Trehörning.

DN:s politikreportrar har under de senaste åren mött och samtalat med ministrar och partiledare som rört sig både i centrala Stockholm och i andra delar av landet utan livvaktsskydd, både i tjänsten och på fritiden.

Flera har uttryckt belåtenhet med att slippa livvakt.

– Våra politiker vill verkligen röra sig på gatorna och möta folket. Ett alternativ är att sätta dem under en glaskupa med skottsäkert glas, och det samhället vill inte politikerna ha. Då är det vår uppgift att säkerställa att de kan genomföra sitt uppdrag och röra sig bland medborgarna som de vill, säger Susanna Trehörning.

Men flera Säpoanställda livvakter som DN har talat med har ibland svårt att förstå varför de skickas ut för att bevaka en politiker – som nästa dag vid ett liknande tillfälle lämnas obevakad.

– Det verkar slumpmässigt ibland vilka politiker som får skydd och vilka som inte får det, säger en livvakt.

En annan livvakt uttrycker sig så här:

– Det verkar ibland vara tillgängliga resurser som styr.

Men Susanna Trehörning tillbakavisar kritiken.

– Vi försöker jobba metodiskt med vilket hot som finns. Vi vill att våra medarbetare ska förstå det.

Andra livvakter som DN har talat med berättar om hur stora resurser har gått till bevakningen av vissa av Sverigedemokraternas riksdagsledamöter som under perioder rört sig på restauranger under sen kvällstid. Men Säpo förnekar att bevakningen av SD sedan partiet kom in i riksdagen 2010 fått effekten att bevakning av andra personer i centrala statledningen prioriterats ner.

– Det är inte min uppfattning. Vi gör ingen skillnad för vilket parti man tillhör utan vi utgår från hotbild, funktion och sårbarhet, säger Susanna Trehörning.

Hon betonar analysavdelningens betydelse, där hatstormar på sociala nätverk som Twitter snabbt kan ändra hotbilden för en politiker.

– Vi ligger nära an mot det som händer och följer sociala medier mycket noggrant.

Foto: Jonas LindkvistSusanna Trehörning, enhetschef för personskyddet. Foto: Jonas Lindkvist

Det klart största årligt återkommande evenemanget för personskyddet är politikerveckan i Almedalen i Visby. I somras målade den tidigare försvarsanställde Erik Lewin med sin bok ”Almedalen har fallit” upp ett skräckscenario där hela Sveriges maktelit kunde tas som gisslan av terrorister. Han ansåg också att det skulle vara en nödvändighet att skärpa säkerheten med till exempel säkerhetskontroller för alla åhörare.

Men någon sådan förändring är inte aktuell.

– Almedalsveckan bygger på tanken på det öppna samhället med medborgarna. Det är så vi vill ha det i Sverige, säger Susanna Trehörning, som var kommenderingschef för politikerveckan förra året.

Den höjning av terrorhotnivån i Sverige till fyra på en femgradig skala som infördes i höstas har även påverkat Säpos personskydd.

– Alla delar tas in i bedömningen. Det är en parameter av många, säger Susanna Trehörning.

Hon tycker att det är svårt att bedöma om resurserna till personskyddet kommer att fortsätta att öka framöver.

Kan du med de resurser du förfogar över garantera att inga nya dåd mot politiker inträffar?

– Det finns inga garantier. Risken finns att det händer ett dåd igen. Men vi gör vårt yttersta för att det inte ska inträffa.

Bakgrund. Incidenter

Foto:

  • 17 april 2001.Finansminister Bosse Ringholm (S) fick en tårta i ansiktet under budgetpromenaden till riksdagen. En 21-årig man dömdes av hovrätten till 70 dagsböter.
  • 15 februari 2012. Liberalernas partiledare och dåvarande utbildningsminister Jan Björklund attackerades av en bosättare under ett besök på Västbanken. Säpovakterna som var med på resan skyddade ministern och israeliska vakter förde bort kvinnan.
  • 5 juli 2013. Den tidigare S-ledaren Mona Sahlin, utan livvakter, förföljdes av tre män från det nazistiska Svenskarnas parti dagen efter att hon hade försökt att stoppa en nazistisk demonstration under Almedalsveckan i Visby.
  • 5 november 2013. Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson fick en tårta i ansiktet vid en boksignering på Nytorget i Stockholm. En 60-årig kvinna dömdes av tingsrätten till två månaders fängelse och 5 000 kronor i skadestånd.
  • 3 juli 2014. Fyra kvinnor grips av Säpovakter när de med bara bröst i en aktion för den feministiska gruppen Femen rusade mot scenen i Almedalen under dåvarande statsministern Fredrik Reinfeldts (M) tal.

 

 

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.